«Τα συμπεράσματα της έρευνας δεν επιβεβαιώνονται από τα δεδομένα» σημειώνει η EFSA στην τελική αξιολόγηση του επιστημονικού άρθρου του Σεραλινί και των συνεργατών του στο Πανεπιστήμιο της Καέν. Το άρθρο αυτό δημοσιεύτηκε στις 19 Σεπτεμβρίου και αναζωπύρωσε τη διαμάχη για τους ενδεχόμενους κινδύνους των γενετικά τροποποιημένων προϊόντων.
«Τα σημαντικά κενά που παρατηρούνται στη σύλληψη της ιδέας και στη μεθοδολογία που ακολουθήθηκε στην έρευνα του Σεραλινί υποδηλώνουν ότι δεν τηρήθηκαν οι αποδεκτοί επιστημονικοί κανόνες και, κατά συνέπεια, δεν δικαιολογείται η επανεξέταση των προηγούμενων αξιολογήσεων που έχουν γίνει με αντικείμενο το κατά πόσο είναι ασφαλές το γενετικά τροποποιημένο καλαμπόκι ΝΚ603», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση της EFSA.
Η Αρχή διευκρινίζει ότι πρόκειται για συμπεράσματα από ανεξάρτητες και ξεχωριστές εκτιμήσεις που έγιναν από τους εμπειρογνώμονές της και από ειδικούς έξι χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Βέλγιο, Δανία, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία και Ολλανδία) μετά τη δημοσίευση του άρθρου στο επιστημονικό περιοδικό Food and Chemical Toxicology.
Η απόρριψη της έρευνας από την EFSA δεν συνιστά έκπληξη αφού οι επιστήμονές της είχαν ήδη κρίνει το άρθρο «ανεπαρκές» σε πολλά σημεία του, γεγονός που δεν τους επέτρεπε να αποδεχτούν τα συμπεράσματα στα οποία κατέληγε ο Γάλλος καθηγητής.
Από την πλευρά του ο Criigen, ο οργανισμός ερευνών για τα γενετικά τροποποιημένα προϊόντα που έχει ιδρύσει ο Σεραλινί, απέρριψε τα συμπεράσματα της EFSA καταγγέλλοντας την για κακοπιστία στο θέμα αυτό.
Οι ερευνητές του πανεπιστημίου της Καέν υποστήριζαν ότι τα ποντίκια που τρέφονταν με το συγκεκριμένο, τροποποιημένο καλαμπόκι παρουσίασαν διάφορους καρκινικούς όγκους και πέθαναν σε μικρότερη ηλικία από το μέσο όρο των ποντικιών που δεν ακολουθούσαν τη διατροφή αυτή.