ΚΕΕΛΠΝΟ: 89 τα κρούσματα ελονοσίας, τα έξι χαρακτηρίζονται ως εγχώρια

Οι έξι ασθενείς που δεν έχουν ταξιδέψει εκτός Ελλάδας και μολύνθηκαν με το παράσιτο της νόσουεντοπίστηκαν στην Αχαΐα, την Ηλεία, τη Μαγνησία και τη Θεσσαλονίκη – «Τα κρούσματα είναι σποραδικά και ελεγχόμενα» λέει ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ, ο αριθμός των κρουσμάτων ελονοσίας ανέρχεται σε 89, εκ των οποίων τα έξι χαρακτηρίζονται ως εγχώρια κρούσματα, δηλαδή αφορούν άτομα που δεν έχουν ταξιδέψει εκτός Ελλάδας και μολύνθηκαν με το παράσιτο της νόσου. Οι έξι ασθενείς εντοπίστηκαν στην Αχαΐα, την Ηλεία, τη Μαγνησία και τη Θεσσαλονίκη.

Από τα 83 εισαγόμενα κρούσματα, τα 70 αφορούν σε μετανάστες που προέρχονταν από ή ταξίδεψαν σε ενδημικές χώρες της Ινδικής χερσονήσου και της Αφρικής και τα 13 κρούσματα αφορούσαν μόνο σε ταξιδιώτες από την Αφρική. Από τα 70 που αφορούσαν σε μετανάστες, τα 13 καταγράφηκαν σε Κέντρα Φιλοξενίας μεταναστών στα νησιά του Αιγαίου.

Σύμφωνα πάντως με τον υπουργό Υγείας, κ. Ανδρέα Ξανθό, «τα κρούσματα ελονοσίας είναι σποραδικά και ελεγχόμενα και η Ελλάδα είναι υγειονομικά ασφαλής». Ο υπουργός σε δηλώσεις του στο περιθώριο της ημερίδας του ΚΕΕΛΠΝΟ στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας (ΕΣΔΥ) υπεραμύνθηκε για την πολιτική του υπουργείου σχετικά με τη διαχείριση της ελονοσίας. Αναφορικά με τα 13 καταγεγραμμένα κρούσματα της νόσου στα Κέντρα Φιλοξενίας της νησιωτικής χώρας ο υπουργός είπε πως «οι μετανάστες είναι ευάλωτος πληθυσμός αλλά όχι επικίνδυνος για τη μετάδοση της νόσου, και σε κάθε περίπτωση τα θέματα δημόσιας υγείας των μεταναστών αποτελούν μια ευκαιρία να οργανώσουμε τις υπηρεσίες και τις δομές υγείας».

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *