Καθοριστική η διατροφή της μητέρας την εποχή της σύλληψης

86D2898AC3E3884A084F87350B1106AB.jpg

  Μόνιμες αλλαγές στο DNA του μωρού μπορεί αν επιφέρει η διατροφή της μητέρας την περίοδο της σύλληψης, όπως διαπίστωσε για πρώτη φορά μια νέα βρετανο-αμερικανική επιστημονική έρευνα.

Πειράματα σε ζώα είχαν δείξει ότι η διατροφή όχι μόνο κατά την εγκυμοσύνη, αλλά και λίγο πριν από αυτήν, μπορεί να ενεργοποιήσει και να απενεργοποιήσει κατά περίπτωση διάφορα γονίδια, ενώ τώρα για πρώτη φορά διαπιστώθηκε ότι κάτι ανάλογο συμβαίνει και στους ανθρώπους.

Όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, οι ερευνητές, με επικεφαλής τη δρα Μπράνγουεν Χένιγκ της Σχολικής Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Nature Communications». Σύμφωνα με το BBC, έβγαλαν τα συμπεράσματά τους παρακολουθώντας μια ομάδα περίπου 165 γυναικών στην αφρικανική Γκάμπια, όπου οι μεγάλες εποχικές αλλαγές του κλίματος μεταξύ των διαδοχικών περιόδων ξηρασίας και βροχών έχει ως συνέπεια να υπάρχουν αντίστοιχα μεγάλες διαφορές στη διατροφή των ανθρώπων.

Οι μισές από τις γυναίκες της μελέτης είχαν γεννήσει στο αποκορύφωμα της ξηρής περιόδου και οι άλλες μισές στο απόγειο της υγρής. Οι ερευνητές μέτρησαν τα επίπεδα των θρεπτικών ουσιών σε δείγματα αίματος που πήραν από τις γυναίκες, ενώ στη συνέχεια, δύο έως οκτώ μήνες μετά τον τοκετό, ανέλυσαν το DΝΑ των μωρών τους. Η ανάλυση έδειξε ότι όντως, ανάλογα με τη διατροφή που είχε προηγηθεί κατά την εποχή της σύλληψης, τα γονίδια των παιδιών εμφάνιζαν διαφορετικό «προφίλ» ενεργοποίησης.

Οι επιστήμονες τόνισαν ότι οι γυναίκες που σκοπεύουν να κάνουν παιδί, καθώς επίσης αυτές που μένουν έγκυες, πρέπει να ακολουθούν μια ισορροπημένη διατροφή. «Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι η μητρική διατροφή πριν τη σύλληψη και στην αρχή της εγκυμοσύνης είναι σημαντική και μπορεί να έχει επιπτώσεις για την υγεία της επόμενης γενιάς», δήλωσε η Μπράνγουεν Χένιγκ.

Η μελέτη των πειραματόζωων είχε δείξει ότι ακόμη και το χρώμα του τριχώματος των απογόνων μπορεί να επηρεαστεί από τη διατροφή της μητέρας. Η επίπτωση αυτή θεωρείται επιγενετική, καθώς το DNA τροποποιείται από χημικές αλλαγές που επιφέρει το περιβάλλον (στη συγκεκριμένη περίπτωση η μητρική διατροφή).

Ο δρ Ρομπ Γουότερλαντ του Ιατρικού Κολλεγίου Μπέιλορ, στο Χιούστον του Τέξας, δήλωσε ότι η νέα έρευνα αποτελεί απόδειξη -και στους ανθρώπους πλέον- ότι η διατροφή της μητέρας έχει επιγενετικές συνέπειες για το παιδί της.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *