Καθημερινά προϊόντα που επηρεάζουν την ανδρική γονιμότητα

D8777EF493BBAA5048423D6AB725A55B.jpg

  Οι χημικές ουσίες που υπάρχουν σε διάφορα προϊόντα που χρησιμοποιούμε στην καθημερινότητά μας, όπως η οδοντόκρεμες, το σαπούνι και τα πλαστικά παιχνίδια επηρεάζουν -σε διαφορετικό μεν βαθμό- την ανδρική γονιμότητα.

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι τα χημικά αυτά αλλοιώνουν την «κολυμβητική ικανότητα» των σπερματοζωαρίων, επηρεάζουν την ικανότητά τους να διεισδύουν στα ωάρια και προκαλούν την πρόωρη απελευθέρωση των ενζύμων που είναι απαραίτητα για να συμβεί αυτό.

Είναι η πρώτη φορά που μια έρευνα δείχνει ότι υπάρχει κάποια σχέση, ανάμεσα στην άμεση επίδραση των ανθρωπογενών χημικών ουσιών στην ανδρική γονιμότητα. Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι πρέπει να αυξηθεί το ενδιαφέρον για την κρυφή τοξικότητα των χημικών ουσιών στα είδη καθημερινής χρήσης.

Σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύτηκε στον Independent, μία στις τρεις κοινές χημικές ουσίες, που υπάρχουν σε προϊόντα όπως τα απορρυπαντικά και τα πλαστικά, επηρεάζουν το σπέρμα.

«Για πρώτη φορά αποδείξαμε ότι υπάρχει άμεση σχέση ανάμεσα στην έκθεση σε χημικές ουσίες που προκαλούν ενδοκρινικές διαταραχές, από βιομηχανικά προϊόντα και τις δυσμενείς επιπτώσεις τους στη λειτουργία του ανθρώπινου σπέρματος» ανέφερε στην εφημερίδα ο καθηγητής του πανεπιστημιακού νοσοκομείου της Κοπεγχάγης, Niels Skkakkebaek.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *