Κάθε πότε να αλλάζεις τα παπούτσια τρεξίματος

Όσο καλή δρομέας κι αν είσαι, το σωστό ζευγάρι παπουτσιών είναι το «κλειδί» για την άνεση, την πρόληψη τραυματισμών και την απόδοση. Τη στιγμή που βάζουμε το παπούτσι τρεξίματος που είναι κατάλληλο για το πόδι μας, όλες μας νιώθουμε σαν τη Σταχτοπούτα. Βέβαια μια παράμετρος έρχεται να μας χαλάσει τη στιγμή και δεν είναι άλλη από την ημερομηνία λήξης τους. Γιατί ναι, χρειάζεται να λάβουμε υπόψη ότι και τα παπούτσια τρεξίματος χρειάζονται αντικατάσταση. Η απάντηση στο κάθε πότε χρειάζεται να αλλάζεις τα αθλητικά παπούτσια εξαρτάται από το πόσο συχνά τρέχεις, τα χιλιόμετρα που διανύεις, το έδαφος στο οποίο τρέχεις και φυσικά τα παπούτσια που έχεις επιλέξει. Ας τα αναλύσουμε όλα παρακάτω!

Γιατί είναι σημαντικό να αλλάζουμε τα αθλητικά παπούτσια;
Η αλλαγή των παπουτσιών είναι σημαντική καθώς με την πάροδο του χρόνου και τη χρήση ο αφρός στην ενδιάμεση σόλα του παπουτσιού συμπιέζεται. Όταν συμβαίνει αυτό, το παπούτσι δεν προσφέρει πλέον την υποστήριξη ή την αναπήδηση που προσέφερε προηγουμένως. Σκέψου τη σόλα σαν μπαλόνι που ξεφουσκώνει όσο περνάει ο καιρός.

Όσο η υποστήριξη του παπουτσιού μειώνεται τόσο πιο επιρρεπής γίνεσαι και σε τραυματισμούς, επομένως είναι πολύ κρίσιμο να αλλάξεις τα παπούτσια σου. Σύμφωνα και με έρευνες οι μαλακότεροι και παχύτεροι ενδιάμεσοι πάτοι βοηθούν στη μείωση των κρούσεων και στην ελαχιστοποίηση των κραδασμών κατά το τρέξιμο.

Κάθε πότε αλλάζουμε τα αθλητικά παπούτσια;
Δεν υπάρχει κάποιος αυστηρός κανόνας, ωστόσο συνιστάται να γίνεται η αλλαγή στα 500 με 800 χιλιόμετρα. Ναι, πολλά χιλιόμετρα, ωστόσο αυτό μπορεί να διαφέρει ανάλογα με διάφορους παράγοντες, όπως ο τύπος των παπουτσιών που φοράς, η επιφάνεια στην οποία τρέχεις, το βάρος σου και το πόσο συχνά τρέχεις. Για παράδειγμα, αν είσαι πιο βαρύς δρομέας ή τρέχεις σε πιο δύσκολο έδαφος, μπορεί να χρειαστεί να αντικαταστήσεις τα παπούτσια σου πιο σύντομα. Αν είσαι ελαφρύτερος δρομέας και φοράς τα παπούτσια σου μόνο περιστασιακά, πιθανότατα θα μπορείς να τα φοράς για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα χωρίς να χρειαστούν αντικατάσταση.

Υπάρχουν όμως και σημάδια που φανερώνουν ότι τα παπούτσια σου χρειάζονται αλλαγή. Μερικά από αυτά είναι η φθορά και τα σκισίματα στο ύφασμα, αν έχει φθαρεί το καουτσούκ της σόλας, αν αισθάνεσαι την εσωτερική σόλα να μην έχει την ίδια ανταπόκριση και φυσικά αν αισθάνεσαι κάποιον πόνο μετά το τρέξιμο σου.

Μπορούν τα παπούτσια τρεξίματος να έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής;
Ναι, είναι εφικτό απλά θα πρέπει να δώσεις προσοχή σε μερικά πράγματα:

Κάνε εναλλαγές στα παπούτσια ανάμεσα στα τρεξίματα σου. Μπορείς να έχεις ένα ζευγάρι για παράδειγμα για τα αργά σου τρεξίματα και ένα για τα πιο γρήγορα.
Καθάριζε τακτικά τα παπούτσια σου. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στην απομάκρυνση της βρωμιάς και των υπολειμμάτων που τελικά φθείρουν τα υλικά.
Αποθήκευσε τα παπούτσια σου σε δροσερό, ξηρό μέρος. Αυτό, επίσης, μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση ορισμένων συνθηκών που μπορεί να προκαλέσουν πρόωρη φθορά στα παπούτσια σου, όπως το άμεσο ηλιακό φως και η υγρασία.
Χρησιμοποίησε τα παπούτσια τρεξίματος μόνο για το τρέξιμο: Προσπάθησε να μη φοράς τα παπούτσια τρεξίματος για καθημερινές δραστηριότητες, καθώς αυτό θα προκαλέσει ταχύτερη φθορά τους.
Πόσα ζευγάρια αθλητικά παπούτσια πρέπει να έχεις;
Ο αριθμός των παπουτσιών τρεξίματος εξαρτάται από διάφορους παράγοντες:

Πόσο συχνά τρέχεις
Πόσα χιλιόμετρα τρέχεις
Το είδος του εδάφους στο οποίο τρέχεις (το τρέξιμο στην άσφαλτο για παράδειγμα είναι πολύ πιο επιβλαβές για τα παπούτσια σου από ότι στον διάδρομο).
Τους στόχους της προπόνησής σου
Το budget σου
Αν είσαι ένας περιστασιακός δρομέας που τρέχει μόνο μερικές φορές την εβδομάδα, ένα ζευγάρι είναι αρκετό! Αν το τρέξιμο είναι η καθημερινή σου προπόνηση, τότε είναι καλό να έχεις ένα ακόμη ζευγάρι για να τα εναλλάσσεις και να αυξήσεις τη μακροζωία τους. Αν, επίσης, πηγαίνεις συχνά σε αγώνες μπορείς να έχεις ένα ζευγάρι μόνο για αυτές τις περιστάσεις. Προσοχή όμως! Τα παπούτσια που φοράς στους αγώνες πρέπει να τα έχεις ξαναφορέσει για να σιγουρευτείς ότι δεν θα σε τραυματίσουν.

Διαβάστε ακόμη...