Κάθε χρόνο 63.000 νεκροί από έλλειψη οργάνων

 
Ο συντονισμός της ΕΕ και η ευαισθητοποίηση της κοινωνίας για τη δωρέα οργάνων και τις μεταμοσχεύσεις, θα απασχολήσει την άτυπη Σύνοδο των υπουργών Υγείας των 27 χωρών- μελών της Ένωσης, η οποία συνέρχεται, σήμερα και αύριο, στην Λευκωσία.


Προσερχόμενος στη Σύνοδο, ο Επίτροπος Υγείας Τζον Ντάλι ανέφερε ότι 63.000 άτομα πεθαίνουν, κάθε χρόνο στην Ευρώπη, λόγω έλλειψης οργάνων. Ανέφερε ότι αυτό μπορεί να αποφευχθεί, αν ενθαρρυνθούν οι πολίτες να γίνουν εθελοντές δότες οργάνων.

Ο Κύπριος υπουργός Υγείας, Σταύρος Μαλάς είπε ότι κατά τη διάρκεια γεύματος εργασίας θα συζητηθεί και το θέμα του ανθρώπινου δυναμικού στον τομέα της Υγείας. «Θέλω να υπενθυμίσω ότι, στην Ευρώπη, αντιμετωπίζουμε έλλειμμα στον τομέα του ανθρώπινου δυναμικού υγείας». Νομίζω, πρόσθεσε, «ότι οι προβλέψεις εκτιμούν ότι, ως το 2020, θα έχουμε έλλειμμα 1 εκατομμυρίου ατόμων, σε σχέση με ιατρικό και νοσοκομειακό προσωπικό».

Ο κ. Μαλάς δήλωσε ότι τα δύο θέματα της Συνόδου είναι ιδιαίτερα «ευαίσθητα» και πρόσθεσε ότι θα γίνει, επίσης, συζήτηση και για το θέμα των διασυνοριακών απειλών κατά της υγείας. Η Κύπρος, είπε, δεν είναι μόνον κράτος που αποτελεί την είσοδο για μεταδοτικές νόσους στην Ευρώπη, αλλά είναι επίσης και ένα κράτος πολύ ευαίσθητο σε τέτοιου είδους απειλές. Εξάλλου, σε ότι αφορά στην έλλειψη του ανθρώπινου δυναμικού στον τομέα υγείας, ο Ευρωπαίος Επίτροπος επισήμανε ότι αυτό μπορεί να βελτιωθεί, μόνο αν αλλάξει ο τρόπος αντιμετώπισης των συστημάτων υγείας.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *