Καταργείται ο φόρος στα λιπαρά στη Δανία

 
Τα πολυκαταστήματα της Δανίας δεσμεύτηκαν ότι από τον Ιανουάριο του 2013 θα μειώσουν τις τιμές στα προϊόντα που περιέχουν κορεσμένα λιπαρά, μετά την κατάργηση της φορολογίας για προϊόντα που περιέχουν τέτοια συστατικά.


Τον φόρο για τα κορεσμένα λιπαρά, που τέθηκε σε ισχύ πέρυσι τον Οκτώβριο, επέβαλε η κεντροδεξιά κυβέρνηση στη βάση σύστασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, προκειμένου να βελτιωθεί η δημόσια υγεία. Επρόκειτο για φόρο 16 κορόνων ανά κιλό κορεσμένων λιπαρών.

Έτσι, θα μειωθούν άμεσα οι τιμές στις κρέμες και στα βούτυρα στη Δανία.

«Μισό λίτρο κρέμας για γλύκισμα θα κοστίζει φθηνότερα 2,39 κορόνες από την πρωτοχρονιά και μετά», είπε ο εκπρόσωπος των Dansk Supermarked, μιλώντας στο πρακτορείο ειδήσεων Ritzau.

Εκτιμάται ότι η μείωση αυτή θα συμπαρασύρει στη συνέχεια τις τιμές και άλλων προϊόντων, που περιέχουν κορεσμένα λιπαρά στη σύνθεσή τους.

Τον Νοέμβριο, οπότε συμπλήρωσε ένα έτος στην εξουσία, η κυβέρνηση των Σοσιαλδημοκρατών υπό την πρωθυπουργό Χέλε Τόρνινγκ-Σμιτ ανακοίνωσε την κατάργηση του φόρου αυτού, στο πλαίσιο μιας γενικότερης συμφωνίας για τον προϋπολογισμό της χώρας.

Η κυβέρνηση, που δεν διαθέτει απόλυτη πλειοψηφία στη βουλή, εξασφάλισε επαρκή κοινοβουλευτική στήριξη, χάρη στην κατάργηση του φόρου αυτού, αλλά και του σχεδιαζόμενου τέλος στη ζάχαρη και στα ζαχαρούχα προϊόντα, από ένα κόμμα της αριστεράς.

Τη λύπη της για την κατάργηση του φόρου εξέφρασε η Ιατρική Ένωση της Δανίας, καλώντας να ληφθεί επειγόντως δέσμη κυβερνητικών μέτρων για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της παχυσαρκίας, το οποίο επιδεινώνεται στη Δανία.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *