Καταπολεμούν τη μακροχρόνια αϋπνία τα υπνωτικά;

 
Οι τέσσερις στους δέκα ενήλικες που παίρνουν υπναγωγά φάρμακα αναφέρουν ότι δεν καταφέρνουν να καταπολεμήσουν την αϋπνία τους, σύμφωνα με πρόσφατη βρετανική έρευνα. Περίπου το 42% όσων λαμβάνουν αγωγή για την καταπολέμηση της αϋπνίας έχουν κακή ποιότητα ύπνου για περισσότερο από έντεκα χρόνια.


Επιπλέον, το 22% των ερωτηθέντων έχουν αϋπνία τα τελευταία δύο έως πέντε χρόνια, ενώ ο ένας στους έξι υποφέρει για περισσότερα χρόνια – από έξι έως δέκα.

Σύμφωνα με τους ειδικούς τα συμπεράσματα της έρευνας υποδηλώνουν ότι τα υπναγωγά φάρμακα δεν καταπολεμούν την μακροχρόνια αϋπνία, καθώς και ότι η συμπεριφορική ψυχοθεραπεία φαίνεται να είναι πιο αποτελεσματική.

Η έρευνα έγινε σε βρετανούς ενήλικες και χρηματοδοτήθηκε από το πρόγραμμα Sleepio. Πρόκειται για ένα online πρόγραμμα βελτίωσης του ύπνου που βασίζεται σε τεχνικές συμπεριφορικής θεραπείας.

Στη Μεγάλη Βρετανία εκτιμάται ότι το ένα τρίτο των ενηλίκων υποφέρει από αϋπνία. Σύμφωνα με τον Dr Andrew McCulloch επικεφαλής του βρετανικού Mental Health Foundation «χρειάζονται επειγόντως εναλλακτικές επιλογές όπως το πρόγραμμα Sleepio σε σχέση με τα υπναγωγά χάπια, προκειμένου να παρέχεται πληρέστερη θεραπεία στο κοινό (αναφορικά με την αϋπνία).»

Πηγή: vita.gr

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *