Κατάλογο δεσμευτικών υποχρεώσεων θα υπογράφουν οι διοικητές νοσοκομείων

 
Ποσοτικά και ποιοτικά καθήκοντα θα περιλαμβάνει ο κατάλογος υποχρεώσεων που θα υπογράφουν εφεξής οι νέοι διοικητές στα νοσηλευτικά ιδρύματα της χώρας.


Στόχος του υπουργείο Υγείας είναι οι διοικητές να δεσμεύονται πριν την ανάληψη των καθηκόντων τους για την οικονομική διαχείριση, τη διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού, την εύρυθμη και ομαλή λειτουργία των νοσοκομείων.

Όπως δε ανέφερε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λυκουρέντζος, στη Βουλή, εφεξής στις επιτροπές που θα μελετούν τις αιτήσεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος και θα αποφαίνονται για τον ορισμό διοικητών, θα μετέχει και εκπρόσωπος του ΑΣΕΠ.

«Αυτοί που ορίζονται διοικητές και υποδιοικητές είναι για να λύνουν προβλήματα και όχι για να κάνουν εσωτερικό συνδικαλισμό στον υπουργό που τους όρισε», είναι η χαρακτηριστική η φράση του υπουργού Υγείας, ο οποίος έσπευσε να υπογραμμίσει: «Δεν υποχρεώνουμε κανέναν να γίνει διοικητής. Αν δεν είναι ικανοί γι’ αυτές τις θέσεις, υπάρχουν και άλλες επιλογές».

Τις αναφορές αυτές έκανε ο κ. Λυκουρέντζος με αφορμή τη συζήτηση επίκαιρη ερώτησης του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Συρμαλένιου για τη συγχώνευση των νοσοκομείων Σύρου και Νάξου.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, αναπτύσσοντας την ερώτησή του, προειδοποίησε ότι η συγχώνευση, όπως προχωρά, μόνο δεινά και ανασφάλεια μπορεί να επιφέρει στους κατοίκους των νησιωτικών, προεχόντως, περιοχών, αλλά και των κατοίκων ορεινών περιοχών. Κατήγγειλε επίσης ότι γιατροί φεύγουν λόγω της υποχρηματοδότησης, με συνέπεια να καταρρέει η 24ωρη λειτουργία του νοσοκομείου, με κίνδυνο η παροχή υπηρεσιών υγείας να είναι ελλιπής, ιδίως τους θερινούς μήνες που οι κάτοικοι των νησιών αυξάνονται.

Επιμένω και αποτελεί πολιτική επιλογή η υγειονομική αυτοτέλεια κάθε νοσηλευτικής μονάδας, δήλωσε ο υπουργός Υγείας και προσέθεσε ότι η κυβέρνηση μπορεί να τα συζητήσει όλα, εκτός από τη διοικητική συνένωση, που έχει στόχο την αποτελεσματικότητα, την πάταξη της σπατάλης και την ορθολογική διαχείριση των πόρων.

Για δε το Αιγαίο οι ανάγκες καλύπτονται κατά προτεραιότητα και με την έγκριση των απαιτούμενων πιστώσεων θα καλυφθούν οι ανάγκες, διαβεβαίωσε ο κ. Λυκουρέντζος.

Σημειώνεται ότι δεν είναι η πρώτη φορά που ο υπουργός Υγείας αναφέρεται στις δεσμεύσεις που θα πρέπει να αναλαμβάνουν οι διοικητές των νοσοκομείων.

Πριν από λίγες ημέρες, απαντώντας σε άλλη επίκαιρη ερώτηση, ο κ. Λυκουρέντζος έκανε γνωστό ότι μελετάται από το υπουργείο να τίθενται στόχοι στους διοικητές για την αποτροπή και αντιμετώπιση του φαινομένου των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *