Κατάλληλη η σούπα για το κρύο

 
Όταν η θερμοκρασία πέφτει κατακόρυφα, η λαχτάρα για ένα ζεστό ρόφημα/ πιάτο που θα καταφέρει να μας θερμάνει από μέσα προς τα έξω γίνεται σχεδόν επιτακτική ανάγκη. Στο προσκήνιο έρχονται λοιπόν ο καφές, τα βότανα και … οι σούπες.


Η θρεπτική τους αξία είναι ο πρώτος λόγος για τον οποίον οι σούπες είναι σημαντικό να ενταχθούν στη διατροφή σας, εφόσον αποτελούν ένα θρεπτικό και πολλές φορές πλήρες γεύμα. Μπορείτε να το ανακαλύψετε και μόνοι σας εάν αναρωτηθείτε ποια είναι τα συστατικά ενός πλήρους γεύματος; Μια πηγή πρωτεΐνης, μια αμύλου/ υδατανθράκων, μία λιπαρών και τα λαχανικά. Αντίστοιχα τα βασικά συστατικά της σούπας τις περισσότερες φορές είναι μια πηγή πρωτεΐνης π.χ. κρέας, ψάρι, όσπρια, μη επεξεργασμένα δημητριακά – τραχανάς/ πλιγούρι ή γαλακτοκομικά, δημητριακά/ αμυλούχα όπως ρύζι, ζυμαρικά, σιτάρι – τραχανάς, πατάτα ή καλαμπόκι καθώς και λαχανικά και μυρωδικά που δίνουν γεύση, νοστιμιά και φυτικές ίνες!

Όσον αφορά τα λιπαρά… τότε εκεί έχουμε ποικιλία… και ευελιξία! Στις σούπες τις περισσότερες φορές συναντούμε λιπαρές ύλες όπως το ελαιόλαδο, το βούτυρο ή την κρέμα γάλακτος. Τα συστατικά αυτά μπορεί να δίνουν ιδιαίτερη γεύση και υφή στις σούπες παράλληλα, όμως, τις φορτώνουν με παραπανήσιες θερμίδες. Μπορείτε να γίνεται ευέλικτοι με το να αρκεστείτε στο λίπος που θα «βγάλει» η πηγή πρωτεΐνης στη σούπας σας (όπως το ψάρι, το κρέας και το τυρί), προσθέτοντας μικρή ποσότητα λιπαρής ύλης ελαιολάδου όταν η πρωτεΐνη που χρησιμοποιείται είναι φυτική π.χ. στα όσπρια ή/και επιλέγοντας γαλακτοκομικά με μειωμένα λιπαρά. Έτσι μειώνετε τις θερμίδες που προσλαμβάνετε από τα λιπαρά, ενώ μπορείτε να «παίξετε» με τη γεύση και την υφή προσθέτοντας βότανα, μυρωδικά και χυμό ντομάτας ή/και αλεσμένα λαχανικά, τα οποία ταυτόχρονα θα της «χαρίσουν» και πολύτιμα μικροθρεπτικά συστατικά όπως το λυκοπένιο του χυμού ντομάτας.

Παράλληλα, οι σούπες εκτός από θρεπτικά συστατικά και ενέργεια (δηλαδή θερμίδες) που προσφέρουν, αποτελούν και πηγή ενυδάτωσης, καθώς το μεγαλύτερο μέρος του όγκου τους, 50-75% αποτελείται από νερό.

Η περιεκτικότητά τους σε νερό, σε φυτικές ίνες (όταν προσθέτουμε τρόφιμα όπως λαχανικά, ολικής άλεσης ή μη επεξεργασμένα δημητριακά) και πρωτεΐνη αποτελούν και τους βασικούς λόγους που κάνουν τη σούπα και μια χορταστική λύση! Εάν τώρα χρησιμοποιήσουμε τα λιπαρά με τον «ευέλικτο» τρόπο που προτείνεται παραπάνω, τότε ο κορεσμός που προσφέρουν σε συνδυασμό με τη χαμηλή θερμιδική τους αξία τη μετατρέπουν σε ένα ιδανικό εργαλείο για αδυνάτισμα, πολλοί περισσότερο μάλιστα όταν τις χρησιμοποιούμε ως «πρώτο» πιάτο όπως αποδεικνύουν και οι μελέτες.

Μια βόλτα στο μανάβικο, το κρεοπωλείο, στο ντουλάπι της κουζίνας ή ακόμη και στις σελίδες του διαδικτύου μπορεί να σας δώσει ιδέες για να δημιουργήσετε θρεπτικές, νόστιμες και πολλές φορές οικονομικές λύσεις που θα σας λύσουν τα χέρια για το τι θα μαγειρέψετε, θα σας προσφέρουν απαραίτητα συστατικά για το σώμα και το πνεύμα και γιατί όχι θα σας βοηθήσουν ακόμη και να ελέγξετε το βάρος σας!

Πηγή: nutrimed.gr

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *