Κάταγμα επιγονατίδος

epig1.jpg

Το κάταγμα της επιγονατίδος είναι αρκετά συχνή βλάβη που επισυμβαίνει στο γόνατο σε ατυχήματα άμεσης πρόσκρουσης του γόνατος.

prospopo_mikro.jpg

 

Γράφει ο Ιωάννης Η. Βλάχος, ορθοπαιδικός-χειρουργός

 

Τι είναι

Η επιγονατίδα, η οποία συνδέει τον τετρακέφαλο με τον επιγονατιδικό και δρα σαν υπομόχλιο, για να προκαλείται έκταση (τέντωμα) του γόνατος, είναι ένα οστάριο. Το οστούν αυτό μπορεί να υποστεί σε άμεση πρόσκρουση στο έδαφος (μετά πτώση) ή κυρίως σε τροχαίο ατύχημα, κάταγμα.

Το κάταγμα μπορεί να είναι ρωγμώδες, διαχωρισμός του οστού σε δύο τμήματα ή συντριπτικό.epig2.jpg

Πώς ελέγχεται

Όταν το κάταγμα είναι πλήρες, τότε χαρακτηριστικά το άτομο μετά την κάκωση αδυνατεί να άρει τεντωμένο το πόδι (όπως και στη ρήξη τετρακεφάλου). Σπάνια φαίνεται στο γόνατο μία «γούβα» εκεί που έχει σπάσει η επιγονατίδα.

Πώς αντιμετωπίζεται

Σε περίπτωση μακρινής απόστασης από νοσοκομείο, χρειάζεται νάρθηκας, σαν κύλινδρος, από οτιδήποτε υλικό, για να κρατιέται το γόνατο σε ευθεία.

epig3.jpg

Χρειάζεται ακτινογραφία, για να ελεγχθεί το είδος του κατάγματος.

Τα ρωγμώδη κατάγματα αντιμετωπίζονται συντηρητικά, με γύψινο κύλινδρο, που επιτρέπει τη βάδιση με ή χωρίς πατερίτσα στο άλλο χέρι. Τα πλήρη κατάγματα ή τα συντριπτικά, χρειάζονται χειρουργείο.

Στα πλήρη, δύο τεμαχίων τοποθετούνται δύο βελόνες και ένα σύρμα χιαστί, που επιτρέπουν στον τραυματία να χρησιμοποιεί το γόνατό του σχεδόν αμέσως.epig4.jpg

Τα συντριπτικά χρειάζονται περισσότερη προστασία. Σπάνια είναι απαραίτητη η αφαίρεση της επιγονατίδας σαν χειρουργική λύση.

Λέξεις κλειδιά:

– κάταγμα επιγονατίδας

– ρήξη τερακεφάλου

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *