Καρκίνος στο συκώτι: Η διατροφή που αυξάνει τον κίνδυνο

Γαστρεντερικό και συκώτι συνδέονται άμεσα, επομένως οι διατροφικές μας συνήθειες είναι δυνατό να επηρεάσουν τον κίνδυνο εμφάνισης νοσημάτων όπως ο καρκίνος, δείχνει μια νέα επιστημονική μελέτη ερευνητών στις ΗΠΑ.

Η δυτικού τύπου διατροφή που έχουν υιοθετήσει εκατομμύρια άνθρωποι στις σύγχρονες κοινωνίες φαίνεται πως αυξάνει τον κίνδυνο για καρκινικές αλλοιώσεις στο συκώτι, αναφέρει η σχετική μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση The American Journal of Pathology.

Βάσει των πειραμάτων που πραγματοποίησαν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Ντέιβις σε πειραματόζωα (ποντίκια), η υπερβολική πρόσληψη ζάχαρης και λιπαρών αυξάνει εκθετικά τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στο συκώτι.

Μάλιστα, όταν χορηγήθηκαν στα ποντίκια αντιβιοτικά με στόχο την αντιμετώπιση των βλαβών στο συκώτι τους, τα πειραματόζωα δεν ανταποκρίθηκαν στη θεραπεία.

Όπως εκτιμούν οι ερευνητές, η ανθυγιεινή δυτικού τύπου διατροφή αυξάνει τα επίπεδα βακτηρίων που προωθούν τις φλεγμονές στο γαστρεντερικό σύστημα και ταυτόχρονα μειώνουν τα επίπεδα άλλων βακτηρίων που καταπολεμούν τις φλεγμονές. Οι διαδικασίες αυτές, σύμφωνα με τους ερευνητές, επιδρούν αρνητικά στο συκώτι, αυξάνοντας τον κίνδυνο καρκίνου.

«Η υγεία του γαστρεντερικού και του εντέρου είναι άρρηκτα συνδεδεμένες, καθώς το έντερο λαμβάνει αίμα σε ποσοστό 70% από το έντερο. Έτσι, είναι σημαντικό να κατανοήσουμε πώς το γαστρεντερικό σύστημα μπορεί να συμβάλει στην ανάπτυξη νοσημάτων στο συκώτι» αναφέρει η Δρ Yu-Jui Yvonne Wan, επικεφαλής συντάκτρια της μελέτης, η οποία δημοσιεύεται στην επιθεώρηση The American Journal of Pathology.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *