Καρκίνος νεφρού: Τα 5 προειδοποιητικά σημάδια που πρέπει να γνωρίζετε

Ο καρκίνος στα νεφρά είναι ένας από τους δέκα συνηθέστερους καρκίνους, που επηρεάζουν περίπου 1 στους 63 ανθρώπους κατά τη διάρκεια της ζωής τους. Τα νεφρά αποτελούν μέρος του ουροποιητικού συστήματος, το οποίο εξαλείφει τα απόβλητα και την περίσσεια υγρών και ηλεκτρολυτών από το αίμα.

Επίσης ελέγχουν την παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων και ρυθμίζουν την αρτηριακή πίεση. Οι καρκίνοι των νεφρών προέρχονται κυρίως από δύο μέρη του νεφρού, τον νεφρικό σωλήνα και τη νεφρική πύελο.

Περίπου το ένα τέταρτο (24%) των περιστατικών καρκίνου του νεφρού συνδέεται με το υπερβολικό σωματικό βάρος και άλλο ένα 24% συνδέεται με το κάπνισμα. Η έρευνα έχει διαπιστώσει ότι ο κίνδυνος καρκίνου των νεφρών είναι 23% υψηλότερος ανά 10 εκατοστά μεγαλύτερου ύψους στο άτομο. Ο κίνδυνος είναι επίσης υψηλότερος σε άτομα με διαβήτη.

Μερικοί άνθρωποι υποφέρουν και από οστικό πόνο, ενώ οι άνδρες μπορεί να αντιληφθούν ένα πρήξιμο στις τις φλέβες στους όρχεις τους. Ο καρκίνος στα νεφρά μπορεί να προκαλέσει και πρησμένους αδένες στο λαιμό.

Δείτε 5 ύποπτα σημάδια που μπορεί να προειδοποιούν για καρκίνο στο νεφρό:

Αίμα στα ούρα

Το αίμα στα ούρα είναι το πιο συνηθισμένο σύμπτωμα του αδενοκαρκινώματος του νεφρού σε προχωρημένο στάδιο. Στα αρχικά στάδια της ασθένειας τα συμπτώματα είναι ελάχιστα. Αν υπάρχει έντονη αιμορραγία, το αίμα στα ούρα μπορεί να είναι ζωηρού χρώματος, αν όμως η αιμορραγία γίνεται αργά, μπορεί να έχει υποστεί οξείδωση και το χρώμα να είναι σκούρο. Αυτό σημαίνει ότι δεν πρέπει να βασίζεστε στο χρώμα των ούρων σας αλλά να επισκεφτείτε άμεσα γιατρό.

Πόνοι στην πλάτη ή στα πλευρά

Ο πόνος στο πίσω μέρος της πλάτης ή στα πλευρά μπορεί επίσης να αποτελεί ένδειξη καρκίνου στο νεφρό, αλλά και σε αυτή την περίπτωση όταν είναι σε προχωρημένο στάδιο και οι όγκοι στα νεφρά ασκούν πίεση στους περιβάλλοντες ιστούς. Πολλοί άνθρωποι ανακαλύπτουν τυχαία τον καρκίνο στα νεφρά όταν υποβάλλονται σε αξονική ή μαγνητική τομογραφία για πόνους στην πλάτη ή στην κοιλιακή χώρα.

Στις περισσότερες περιπτώσεις ωστόσο, ο πόνος προκαλείται από κάποιο άλλο πρόβλημα υγείας και η ανακάλυψη του όγκου των νεφρών είναι τυχαία.

Μόνιμη κούραση

Το αίσθημα της μόνιμης κούρασης συνδέεται με τον καρκίνο του νεφρού αλλά και περίπου 100 ακόμη ασθένειες, σύμφωνα με την Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία. Επειδή πρόκειται λοιπόν για μη ειδικό σύμπτωμα, το μυαλό σας δεν χρειάζεται να πάει στον καρκίνο του νεφρού, αλλά να ενημερώσετε τον γιατρό σας.

Απώλεια βάρους

Τα νεφρά παίζουν σημαντικό ρόλο στην πέψη και τον μεταβολισμό των τροφών. Κάποιος που πάσχει από καρκίνο των νεφρών μπορεί να χάνει βάρος ή να μην έχει όρεξη, ή και τα δύο. Και σε αυτή την περίπτωση όμως, η απώλεια βάρους και οι διακυμάνσεις της όρεξης δεν είναι ειδικά συμπτώματα για τον καρκίνο του νεφρού αλλά συνδέονται και με πολλά αυτοάνοσα νοσήματα. Σε κάθε περίπτωση συζητήστε το με τον γιατρό σας.

Πρόβλημα στο αίμα

Οι όγκοι στα νεφρά μπορεί να προκαλέσουν αναιμία και αναστάτωση στους ηλεκτρολύτες ή τις τιμές ασβεστίου. Αν οι αιματολογικές εξετάσεις σας δεν είναι φυσιολογικές, συμβουλευτείτε γιατρό.

Διαβάστε ακόμη...