Καρκίνος μαστού: Οι πολύτιμοι σπόροι που μειώνουν τον κίνδυνο νόσου

Ο λιναρόσπορος, ένας διατροφικός «θησαυρός» για την ανθρώπινη υγεία, θα μπορούσε να ενταχθεί στο οπλοστάσιο κατά της μάχης του καρκίνου του μαστού, σύμφωνα μελέτη που δημοσιεύεται στο Microbiology Spectrum.

Τα πειράματα ερευνητών από τον Καναδά και τη Νεμπράσκα σε θηλυκά ποντίκια έδειξαν ότι οι λιγνάνες του λιναρόσπορου, μια ένωση που υπάρχει σε τρόφιμα και ποτά πλούσια σε φυτικές ίνες όπως τα δημητριακά, οι σπόροι, οι ξηροί καρποί, το φαγόπυρο, η βρώμη, η σίκαλη, το σιτάρι, ο καφές, το τσάι και το κρασί, μειώνουν τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού μέσω ενός μηχανισμού που εμπλέκει το εντερικό μικροβίωμα και τα miRNAs του μαζικού αδένα, μια κατηγορία μικρών μορίων RNAs που έχουν σχετιστεί με διάφορους τύπους καρκίνου όπως του μαστού.

Τα ευρήματα, σχολιάζουν οι ερευνητές, θα μπορούσαν να ανοίξουν το δρόμο για νέες διατροφικές παρεμβάσεις πρόληψης της συχνότερης κακοήθειας στις γυναίκες. Η Δρ Elena M Comelli, συγγραφέας της μελέτης και επίκουρη καθηγήτρια στο Τμήμα Διατροφικών Επιστημών του Πανεπιστημίου του Τορόντο, δήλωσε: «Εάν τα ευρήματα αυτά επιβεβαιωθούν, το μικροβίωμα θα γίνει νέος στόχος για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού μέσω διαιτητικής παρέμβασης».

Διαβάστε ακόμη...