Καρκίνος μαστού: Οι 3 βασικές στρατηγικές για να μειώσετε τον κίνδυνο

Ο καρκίνος του μαστού, είναι το αποτέλεσμα μιας σύνθετης αλληλεπίδρασης μεταξύ των γονιδίων, του τρόπου ζωής και του περιβάλλοντος.
Για τις περισσότερες γυναίκες, η γήρανση είναι ο κυριότερος παράγοντας κινδύνου. Αυτό σημαίνει ότι καθώς μια γυναίκα μεγαλώνει, παράλληλα αυξάνεται και η πιθανότητα να εμφανίσει την ασθένεια.

Κάποιες απλές αλλαγές στον τρόπο ζωής, μπορεί να είναι σωτήριες στο κομμάτι της πρόληψης του καρκίνου του μαστού. Σύμφωνα με εκτιμήσεις ειδικών, οι παρακάτω τρεις στρατηγικές πρόληψης, θα μπορούσαν να αποτρέψουν το 1/3 των κρουσμάτων.

Υγιές βάρος

Οι ειδικοί υπογραμμίζουν ότι η διατήρηση υγιούς βάρους είναι ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που μπορεί να κάνει μία γυναίκα για να μειώσει τον κίνδυνο μετεμμηνοπαυσιακού καρκίνου του μαστού, αλλά και 10 ακόμη μορφών καρκίνου.
Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το υπερβολικό σωματικό λίπος παράγει χημικές ουσίες που πυροδοτούν τη χρόνια φλεγμονή, αυξάνουν τα επίπεδα ινσουλίνης στο αίμα, καθώς και τις ορμόνες που ευνοούν την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων.
Το λίπος δημιουργεί ένα περιβάλλον που επιτρέπει στον καρκίνο να αναπτυχθεί. Ειδικά το λίπος στην περίμετρο της μέσης είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό.
Η απώλεια βάρους απαιτεί προσπάθεια, αλλά έχει πολλά οφέλη. Ακολουθήστε διατροφή βασισμένη σε τροφές φυτικής προέλευσης, όπως φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής άλεσης και όσπρια, και περιορίστε τις θερμίδες.

Σωματική δραστηριότητα

Η σωματική άσκηση μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης και των δύο τύπων καρκίνου του μαστού: πριν και μετά την εμμηνόπαυση. Η καθημερινή άσκηση θα σας βοηθήσει στον έλεγχο του βάρους σας, στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού και την υγεία του εντέρου.
Προσπαθήστε να είστε σωματικά δραστήριες για τουλάχιστον 30 λεπτά κάθε μέρα. Το γρήγορο περπάτημα, που αυξάνει και το ρυθμό της καρδιάς, είναι μια εξαιρετική επιλογή ήπιας άσκησης.

Αποφύγετε το αλκοόλ ή πίνετε λίγο

Το αλκοόλ έχει συνδεθεί με διάφορες μορφές καρκίνου. Ο λόγος είναι ότι μπορεί να προκαλέσει βλάβη στο DNA των κυττάρων, αυξάνοντας ορμόνες, όπως τα οιστρογόνα, που μπορούν να προκαλέσουν καρκίνο. Για την πρόληψη του καρκίνου, το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι να το αποκλείσετε από τη ζωή σας. Αν πίνετε, προσπαθήστε να μην ξεπερνάτε το ένα ποτό την ημέρα.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *