Κάπνισμα: Το φθηνό φάρμακο που διπλασιάζει τις πιθανότητες να κόψετε το τσιγάρο

Η διακοπή του καπνίσματος παραμένει μια από τις πιο κοινές αποφάσεις για το νέο έτος, αλλά κατατάσσεται σταθερά ως μια από τις δυσκολότερες, κυρίως λόγω της εξαιρετικά εθιστικής φύσης της νικοτίνης. Αν και στις προσπάθειες αυτές περιλαμβάνονται προϊόντα που παρέχουν νικοτίνη, όπως τα τσιρότα, οι τσίχλες και το άτμισμα με ηλεκτρονικά τσιγάρα, ένα φάρμακο φαίνεται πως θα μπορούσε να είναι ακόμα πιο αποτελεσματικό και προσιτό.

Ερευνητές από την Αργεντινή, σύμφωνα με τη μελέτη τους που δημοσιεύτηκε στο Addiction, προτείνουν την κυτισίνη, η οποία μπορεί να υπερδιπλασιάσει τις πιθανότητες επιτυχούς αποχής από το κάπνισμα. Ωστόσο, παρά την αποτελεσματικότητα και την ασφάλειά της, παραμένει μη διαθέσιμη σε αρκετά κράτη της Ευρώπης, αλλά και στις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ δεν έχει αδειοδοτηθεί ούτε διατίθεται στην αγορά στις περισσότερες χώρες εκτός της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με τον Ευρωπαικό κώδικα κατά του καρκίνου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας «επί του παρόντος, η άδεια χρήσης της κυτισίνης υφίσταται σε λίγες μόνο χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, όπου διατίθεται με ή χωρίς ιατρική συνταγή. Στο μέλλον αναμένεται η χρήση της και στη Δυτική Ευρώπη, καθώς έχουν υποβληθεί αιτήσεις άδειας χρήσης του προϊόντος σε άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου».

«Η μελέτη μας προσθέτει στα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι αποτελεί ένα αποτελεσματικό και φθηνό βοήθημα για τη διακοπή του καπνίσματος. Παγκοσμίως, το κάπνισμα θεωρείται η κύρια αιτία θανάτου που μπορεί να αποφευχθεί. Η ουσία της κυτισίνης έχει τη δυνατότητα να αποτελέσει μια από τις μεγάλες απαντήσεις στο πρόβλημα αυτό» αναφέρει ο επικεφαλής συγγραφέας Δρ Omar De Santi.

Διαβάστε ακόμη...