Κάπνισμα και αλκοόλ φέρνουν νωρίτερα καρκίνο στο πάγκρεας

 
Όσοι καπνίζουν πολύ και όσοι καταναλώνουν πολύ αλκοόλ μπορεί ενδεχομένως να εμφανίσουν καρκίνο στο πάγκρεας σε μικρότερη ηλικία σε σχέση με άλλους ανθρώπους, αναφέρει νέα έρευνα.


Σύμφωνα με την American Cancer Society, η μέση ηλικία στην οποία διαγιγνώσκεται ο καρκίνος του παγκρέατος είναι τα 72 έτη.

Ωστόσο η έρευνα σε περισσότερους από 800 ασθενείς με καρκίνο στο πάγκρεας ανακάλυψε ότι όσοι κάπνιζαν πολύ διαγνώστηκαν περίπου στην ηλικία των 62 ετών και όσοι κατανάλωναν μεγάλες ποσότητες αλκοόλ περίπου στην ηλικία των 61 ετών-περίπου μια δεκαετία νωρίτερα από τη μέση ηλικία στην οποία γίνεται η διάγνωση.

Ως άνθρωποι που κάπνιζαν πολύ ορίστηκαν όσοι ξεπερνούσαν το ένα πακέτο τσιγάρα την ημέρα και όσοι κατανάλωναν πολύ αλκοόλ ήταν όσοι κατανάλωναν 3 ποτά την ημέρα κατά μέσον όρο.

Η έρευνα ανακάλυψε επίσης ότι όσοι κατανάλωναν μπύρα διαγνώστηκαν με καρκίνο του παγκρέατος σε μικρότερη ηλικία σε σχέση με όσους έπιναν άλλα είδη αλκοόλ όπως κρασί ή λικέρ. Ωστόσο όταν οι ερευνητές έλαβαν υπόψη την ποσότητα του αλκοόλ που καταναλώθηκε, το είδος του αλκοόλ δεν επηρέαζε την ηλικία στην οποία γινόταν η διάγνωση.

Τα θετικά νέα ήταν ότι οι βλαβερές συνέπειες του έντονου καπνίσματος και της κατανάλωσης αλκοόλ μπορούν να αναστραφούν. Δέκα χρόνια μετά τη διακοπή των ανθυγιεινών συνηθειών πρώην καπνιστές και πότες δεν είχαν αυξημένο κίνδυνο να διαγνωστούν με καρκίνο του παγκρέατος σε νεαρότερη ηλικία.

Τα ευρήματα θα μπορούσαν να βοηθήσουν στον καθορισμό της ηλικίας στην οποία η εξέταση για τον καρκίνο του παγκρέατος θα έπρεπε να αρχίζει όταν είναι διαθέσιμη η ευρεία εξέταση.

Η ερευνήτρια, Dr. Michelle Anderson, του Michigan Health System, δήλωσε ότι καθώς αναπτύσσονται προγράμματα εξέτασης η κατανόηση του τρόπου με τον οποίο προσωπικά στοιχεία επηρεάζουν την ηλικία εμφάνισης θα είναι σημαντική για να βελτιωθεί κατάλληλα η χρονική στιγμή των εξετάσεων.

Αν και η έρευνα ανακάλυψε σχέσεις μεταξύ της μεγάλης κατανάλωσης αλκοόλ, του καπνίσματος και της διάγνωσης καρκίνου του παγκρέατος σε νεότερες ηλικίες δεν απέδειξε αιτιατή σχέση. Η έρευνα δημοσιεύεται στη διαδικτυακή έκδοση του περιοδικού «American Journal of Gastroenterology».

Πηγή: iatronet.gr

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *