Καούρα: Τι πρέπει να κάνετε και τι όχι για να την αποφύγετε

Εάν έχετε αντιμετωπίσει ποτέ επεισόδιο καούρας γνωρίζετε πολύ καλά πόσο ενοχλητικό είναι το χαρακτηριστικό αίσθημα καψίματος που προκαλεί και πώς η δυσφορία μπορεί να σας εμποδίσει να απολαύσετε το φαγητό σας ή άλλες απλές καθημερινές δραστηριότητες.

Η καούρα είναι το χαρακτηριστικό σύμπτωμα της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης, μιας πάθησης που συνεπάγεται ότι τα οξέα του στομάχου κινούνται αντίστροφα από την κανονική τους πορεία, δηλαδή ανοδικά κατά μήκος του πεπτικού σωλήνα.

Μερικές μικρές, κυρίως διατροφικές, αλλαγές θα σας βοηθήσουν να «τιθασεύσετε» τις καούρες ώστε να μειώσετε τη συχνότητα των επεισοδίων στο μέλλον.

– Να προσέχετε τη διατροφή σας: Να τρώτε βρόμη, καθώς δεν περιέχει λιπαρά κι έτσι δεν θα σας προκαλέσει καούρα, και να βάλετε στη ζωή σας το τζίντζερ, αφού χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες ως «γιατροσόφι» για διάφορα στομαχικά προβλήματα και παράλληλα έχει αντιφλεγμονώδη δράση. Το μάραθο επίσης βελτιώνει τη λειτουργία του πεπτικού συστήματος, ενώ τα φασόλια είναι καλή εναλλακτική αντί για το πλούσιο σε λιπαρά κόκκινο κρέας, αφού παρέχουν σημαντική ποσότητα πρωτεΐνης. Οι σαλάτες είναι μία ακόμη καλή επιλογή για τα άτομα που είναι επιρρεπή στις καούρες (αποφύγετε όμως τις ντομάτες, τα κρεμμύδια) αρκεί να μην συνοδεύονται από κάποια λιπαρή σάλτσα του εμπορίου. Το πλούσιο σε φυτικές ίνες καστανό ρύζι μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της καούρας, ενώ και ο μαϊντανός διευκολύνει την πέψη. Αποφύγετε τα λιπαρά γεύματα, κυρίως το πρόχειρο φαγητό, και μειώστε την πρόσληψη καφεΐνης και αλκοόλ.
– Μην καταναλώνετε μεγάλες ποσότητες φαγητού: Όσο μεγαλύτερη είναι η ποσότητα φαγητού που καταναλώνετε τόσο μεγαλύτερη πίεση ασκείται στη βαλβίδα που διαχωρίζει το στομάχι από τον οισοφάγο και επομένως τόσο πιθανότερο είναι να μετακινηθούν οξέα από το στομάχι στον οισοφάγο.
– Να περπατάτε μετά τα γεύματα: Ένας σύντομος περίπατος διευκολύνει την πέψη ώστε να αποφύγετε την καούρα.
– Χρησιμοποιήστε μαξιλάρια στον ύπνο: Ανασηκώνοντας ελαφρώς το κεφάλι θα εξασφαλίσετε σωστή στάση ύπνου που θα αποτρέψει την παλινδρόμηση οξέων από το στομάχι.
– Αποφύγετε το κάπνισμα: Το κάπνισμα ερεθίζει τη γαστρεντερική οδό.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *