Κάντε σεξ ακόμη κι αν δεν έχετε διάθεση

90103873D58E2A3328F844A1C26140E7.jpg

  Είναι το δίλημμα που βασανίζει αρκετά ζευγάρια, τουλάχιστον κάποια στιγμή στην κοινή τους ζωή: να κάνω σεξ για να ευχαριστήσω το σύντροφό μου παρότι δεν έχω ιδιαίτερη διάθεση, ή να το αφήσω;

Καναδοί ερευνητές υποστηρίζουν ότι η απόφαση που θα πάρετε μπορεί να επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό το επίπεδο ευτυχίας που θα νιώθετε στη σχέση σας.

Λένε ότι στις περισσότερες περιπτώσεις είναι καλύτερο να… ενδώσετε, παρά να το αποφύγετε, ακόμη κι αν δεν έχετε διάθεση.

Κι αυτό γιατί, σύμφωνα με την έρευνά τους, είμαστε πιο χαρούμενοι με τη σχέση μας τις ημέρες που κάνουμε σεξ.

Όπως υποστηρίζουν οι ερευνητές, υπάρχουν δύο κύριοι λόγοι για τους οποίους τα ζευγάρια που έχουν μακροχρόνιες σχέσεις, ή είναι παντρεμένα κάνουν σεξ.

Είτε για να ευχαριστήσουν το σύντροφό τους και να έρθουν πιο κοντά ο ένας με τον άλλον (θετική προσέγγιση), είτε από ενοχές, ή για να αποφύγουν ένα καυγά (αρνητική προσέγγιση), όπως είπε στη Wall Street Journal η Dr Amy Muise, ψυχολόγος από το πανεπιστήμιο του Τορόντο.

Στην έρευνα της Dr Muise και της ομάδας της συμμετείχαν 108 ζευγάρια. Κάθε ημέρα -για διάστημα δύο εβδομάδων- κρατούσαν ημερολόγιο για το βαθμό «σεξουαλικής ικανοποίησης που ένιωθαν» καθώς επίσης και για το πόσο έλξη ένιωθαν για το ταίρι τους. Επίσης, κάθε φορά που έκαναν σεξ, έπρεπε να απαντήσουν ένα ερωτηματολόγιο, σχετικά με τους λόγους που τους οδήγησαν στο… κρεβάτι (για παράδειγμα: «για να νιώσω καλύτερα», «για να μη νιώσει απόρριψη ο σύντροφός μου» κ.ά).

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι όταν κάποιος ήθελε να κάνει σεξ για κάποιο θετικό λόγο (π.χ. να αυξήσει το αίσθημα οικειότητας) τότε ένιωθε πιο χαρούμενος και πιο ικανοποιημένος από τη σχέση του, κάτι που μετέδιδε και στο σύντροφό του, με αποτέλεσμα να νιώθει κι εκείνος μεγαλύτερη ικανοποίηση.

Όταν όμως τα κίνητρα του σεξ είχαν να κάνουν με το αίσθημα της ενοχής, αυτό δεν προσέφερε τον ίδιο βαθμό σεξουαλικής ικανοποίησης –ακόμη κι αν κάποιος κάνει σεξ για «χάρη» του συντρόφου του, αυτό επηρεάζει το πόσο το απολαμβάνει στην πραγματικότητα- και επηρέαζε το πόσο χαρούμενοι ένιωθαν μέσα στη σχέση.

Και, αντίθετα με αυτό που πιστεύουν πολλοί, καταλήγει το άρθρο… και οι άντρες άντρες νιώθουν ενοχές στο σεξ.
«Οι άντρες έχουν κατά γενική ομολογία μεγαλύτερη επιθυμία για σεξ, όμως τα κίνητρά τους και το τι αισθάνονται δε διαφέρει από τις γυναίκες» πρόσθεσε η Dr Muise.

Τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό έντυπο Personality and Social Psychology Bulletin.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *