Κανένα νέο κρούσμα πολιομυελίτιδας στη Συρία

5457FE7D958257B9B6E8A3A7373C586E.jpg

  Κανένα κρούσμα πολιομυελίτιδας δεν έχει αναφερθεί εδώ και ένα χρόνο στη Συρία έπειτα από μια ευρεία εκστρατεία εμβολιασμού που ακολούθησε την επανεμφάνιση της ασθένειας, ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

Σε ανακοίνωσή του ο οργανισμός αναφέρει ότι «η επιδημία φαίνεται πλέον να έχει περιοριστεί» στη Συρία, μετά τον μαζικό εμβολιασμό των παιδιών σε όλη τη Μέση Ανατολή.

«Είναι πολύ ενθαρρυντικό να παρατηρούμε ότι η Συρία έχει αρχίσει να απαλλάσσεται από την πολιομυελίτιδα», δήλωσε σήμερα ο Κρις Μάχερ υπεύθυνος του ΠΟΥ για την εξάλειψη της ασθένειας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτό δεν εγγυάται ότι η ασθένεια έχει εξαλειφθεί εντελώς, αλλά ότι οι μαζικές εκστρατείες εμβολιασμού στέφθηκαν με επιτυχία.

Ο ΠΟΥ επιβεβαίωσε την ύπαρξη επιδημίας πολιομυελίτιδας στη Συρία στα τέλη του 2013 κάνοντας λόγο για τουλάχιστον 10 περιπτώσεις παράλυσης. Η ανακοίνωση είχε προκαλέσει μεγάλη ανησυχία και οδήγησε στον εμβολιασμό εκατομμυρίων παιδιών στη Μέση Ανατολή.

Μέχρι τώρα 27 εκατομμύρια παιδιά έχουν εμβολιαστεί σε οκτώ χώρες της περιοχής –τη Συρία, το Ιράκ, τον Λίβανο, την Ιορδανία, την Αίγυπτο, την Τουρκία και το Ιράν, καθώς και τα Παλαιστινιακά Εδάφη–, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.

Ο Μάχερ διευκρίνισε ότι 2,7 με 3 εκατομμύρια παιδιά εμβολιάστηκαν στη Συρία στη διάρκεια της εκστρατείας αυτής στις περιοχές που ελέγχονται από την κυβέρνηση αλλά και σε αυτές που ελέγχονται από τους αντάρτες.

«Φτάσαμε συστηματικά τουλάχιστον στο 85% των παιδιών στη Συρία τους τελευταίους 12 μήνες», σημείωσε.

Η εμφάνιση της ασθένειας στη Συρία, όπου είχε εξαφανιστεί από το 1999, εξηγείται από την επιδείνωση των υγειονομικών υποδομών και των εκστρατειών εμβολιασμού. Ο ΠΟΥ επεσήμανε ότι το στέλεχος που ιού που εμφανίστηκε στη Συρία προήλθε από το Πακιστάν, όμως αρνήθηκε να επιβεβαιώσει τις εικασίες ότι μεταφέρθηκε μέσω των ξένων μαχητών.

Η πολιομυελίτιδα επανεμφανίστηκε και στο Ιράν, όπου συχνά οι εμβολιασμοί εμποδίστηκαν σε κάποιες περιοχές εξαιτίας των μαχών.

«Όμως το ποσοστό των παιδιών που δεν κατάφεραν να εμβολιαστούν είναι σχετικά χαμηλό», υπογράμμισε ο Μάχερ, διευκρινίζοντας ότι κανένα κρούσμα πολιομυελίτιδας δεν έχει καταγραφεί από τον Απρίλιο στο Ιράκ.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *