Ζήσης Ψάλλας
Μπορούν οι χαμηλές θερμοκρασίες να παγώσουν τους πνεύμονές σας; «Το σώμα μας κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί για να διατηρήσει τη θερμοκρασία του πυρήνα μας περίπου 37 βαθμούς και οι πνεύμονές μας είναι εγκλωβισμένοι μέσα στη θωρακική μας κοιλότητα. Αν δεν κινδυνεύει ολόκληρο το σώμα σας, η κατάψυξη των πνευμόνων σας δεν θα πρέπει να κινδυνεύει», λέει ο Δρ. Aryan Shiari. Πνευμονολόγος της Mayo Clinic.
Ο ίδιος επισημαίνει ότι ο κρύος, ξηρός αέρας μπορεί να εισέλθει στους πνεύμονές σας και να προκαλέσει ερεθισμό, οδηγώντας σε βρογχόσπασμο που θα μπορούσε να προκαλέσει αυτή την αίσθηση σύσφιξης στο στήθος. Οι ίδιοι οι πνεύμονές σας είναι απίθανο να παγώσουν.
Μπορεί να αισθανθείτε δυσφορία ή ακόμα και αίσθημα καψίματος από την αναπνοή στις πολύ κρύες θερμοκρασίες. Αυτό είναι σύνηθες. «Τα σώματά μας είναι πολύ καλά σχεδιασμένα ώστε να προσαρμόζονται στον κρύο αέρα που εισέρχεται. Υπάρχουν πολλοί μηχανισμοί που επιτρέπουν τη θέρμανση και την ύγρανση του αέρα προτού χτυπήσει πραγματικά τους πνεύμονές σας όπου συμβαίνει μια ανταλλαγή αερίων», εξηγεί ο Shiari.
«Αυτό που συμβαίνει είναι ότι ο κρύος αέρας είναι γενικά πιο ξηρός και το σώμα εργάζεται για να τον υγράνει. Σε αυτή τη διαδικασία, μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό στους αεραγωγούς, που οδηγεί σε μια διαδικασία που ονομάζεται βρογχόσπασμος, όπου αυτοί οι αεραγωγοί στενεύουν και συσφίγγονται προκαλώντας αίσθημα δύσπνοιας».
Ο υπερβολικός κρύος αέρας μπορεί να είναι επικίνδυνος για οποιονδήποτε, αλλά κυρίως για όσους πάσχουν από χρόνιες πνευμονικές παθήσεις, όπως η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ), το κρύο μπορεί να κάνει τα πράγματα χειρότερα. Με το εμφύσημα, για παράδειγμα, ο κρύος αέρας μπορεί να προκαλέσει σπασμούς στη βρογχική οδό, καθιστώντας πιο δύσκολη την αναπνοή.
«Οι ασθενείς με αναπνευστική νόσο, είτε πρόκειται για άσθμα, ΧΑΠ ή άλλες πνευμονικές ασθένειες, είναι πιο επιρρεπείς σε παροξύνσεις των συμπτωμάτων τους εάν αντιμετωπίζουν κρύες χειμωνιάτικες συνθήκες».
Ο Shiari λέει ότι θα πρέπει να προσπαθήσετε να αποφύγετε να βρίσκεστε έξω κατά τη διάρκεια μιας χειμερινής καταιγίδας. «Γενικά είναι καλύτερα να εισπνέετε από τη μύτη και να εκπνέετε από το στόμα σας. Η μύτη κάνει καλύτερη δουλειά στο να υγραίνει και να ζεσταίνει τον αέρα από το στόμα σας. Το να έχετε ένα μαντίλι για να τυλίξετε γύρω από τη μύτη και το στόμα σας ή μια μάσκα σκι μπορεί να βοηθήσει καθώς μπορεί να παγιδεύσει μέρος αυτής της θερμότητας και της υγρασίας. Και προσπαθήστε να αποφύγετε την άσκηση έξω με κρύο καιρό εάν πάσχετε από άσθμα, ΧΑΠ ή χρόνιες πνευμονικές παθήσεις».