Καμπανάκι κινδύνου για τη λειτουργία του ΟΚΑΝΑ

okana-735x459.jpg

Καμπανάκι κινδύνου για τη λειτουργία του ΟΚΑΝΑ χτυπούν οι εργαζόμενοι του Οργανισμού, τονίζοντας πως «το 2015 σε μερικές ημέρες φεύγει και για πρώτη φορά ο ΟΚΑΝΑ μένει χωρίς επιπλέον χρηματοδότηση, για να καλύψει τον ελλειμματικό του προϋπολογισμό ή να αποπληρώσει μέρος των χρεών προηγούμενων ετών. Στο τέλος του έτους τα χρέη θα αγγίζουν πλέον τα 20 εκατ. ευρώ».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του συλλόγου εργαζομένων, «παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες (από τον Σεπτέμβριο μέχρι και σήμερα) του Δ.Σ. του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΚΑΝΑ για να συναντήσει τον Υπουργό Υγείας και να του εκθέσει τη δυσχερή κατάσταση που έχει περιέλθει ο Οργανισμός, δεν έχει γίνει δεκτό το αίτημα για συνάντηση.

Οι μονάδες του ΟΚΑΝΑ τα τελευταία χρόνια λειτουργούν σε καθεστώς τραγικών ελλείψεων. Οι εργαζόμενοι εξαναγκάζονται να δουλεύουν πολλές φορές ακόμη και αντίθετα στην επιστημονική τους δεοντολογία».

Όπως σημειώνουν, συγκεκριμένα:

– Τα τελευταία τρία χρόνια δεν γίνονται οι απαραίτητοι εμβολιασμοί, ούτε καν αυτοί έναντι της ηπατίτιδας Β, ασθενών των οποίων η πλειοψηφία πάσχει από χρόνια ηπατίτιδα C.

– Επίσης εδώ και 18 μήνες δεν γίνονται ιολογικοί έλεγχοι, με αποτέλεσμα να μην εξετάζονται για τους ιούς της ηπατίτιδας Β και C και του HIV/AIDS, ούτε καν οι νεοεισερχόμενοι στα προγράμματα υποκατάστασης, όπως προβλέπουν οι διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες.

– Εδώ και πολύ καιρό οι μονάδες υποκατάστασης παραμένουν υποστελεχωμένες, ενώ νέες μονάδες σχεδιάζονται, οι οποίες προβλέπεται να λειτουργήσουν ουσιαστικά «εκ των ενόντων». Έτσι λοιπόν κλείνουν μονάδες μεθαδόνης τα Σαββατοκύριακα για να εξοικονομηθεί προσωπικό ώστε να στελεχωθούν νέες μονάδες.

Οι εργαζόμενοι θα παραχωρήσουν συνέντευξη Τύπου, την Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου στο αμφιθέατρο των Κεντρικών Υπηρεσιών (Αβέρωφ 21 Αθήνα) και ώρα 11:00.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *