«Καμπανάκι» κινδύνου για τα δημόσια νοσοκομεία

7DFFF0886DB3C163F009521B86F458F0.jpg

  Καμπανάκι κινδύνου για τα δημόσια νοσοκομεία λόγω έλλειψης νοσηλευτικού προσωπικού, κρούει η Ελληνική Ομάδα Μελέτης της Σήψης, περιγράφοντας με τα μελανότερα χρώματα την κατάσταση που επικρατεί, με ράντζα στους διαδρόμους, 200 κρεβάτια κλειστά, από τα 700, σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας αλλά και ανύπαρκτο αναλώσιμο υλικό, που στοιχίζει ανθρώπινες ζωές.

Στις παθολογικές πτέρυγες του νοσοκομείου «Αττικόν», σε ημέρα εφημερίας, 20 ασθενείς «νοσηλεύονται στους διαδρόμους» επισήμανε σήμερα κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, με αφορμή τη 13η Σεπτεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα κατά της Σήψης, ο αναπληρωτής καθηγητής Παθολογίας στο νοσοκομείο «Αττικόν» και ένας εκ των συντονιστών της Ελληνικής Ομάδας Μελέτης της Σήψης, Ευάγγελος Γιαμαρέλλος.

Δύο νοσηλευτές «τρέχουν» να εξυπηρετήσουν 60 ασθενείς, είπε ο κ. Γιαμαρέλλος, τη στιγμή που για να αντιμετωπιστεί το σηπτικό σύνδρομο ο ασθενής πρέπει την πρώτη ώρα να λάβει φαρμακευτική αγωγή. «Πώς θα δώσω θεραπεία στη μία ώρα σε 10 ασθενείς στα επείγοντα με 1,5 νοσηλευτές» αναρωτήθηκε, προσθέτοντας ότι η σήψη αποτελεί το μόνο νόσημα στην ιατρική για οποίο δεν έχει καμία θέση ο περιορισμός των οικονομικών δαπανών, καθώς απόλυτα νέοι και υγιείς μπορούν να οδηγηθούν αιφνιδίως στο θάνατο.

Ετησίως, 82.000 άνθρωποι προσβάλλονται από τη νόσο και από αυτούς το 35 έως 40% πεθαίνει, ανέφερε ο καθηγητής Εντατικής Θεραπείας, Απόστολος Αρμαγανίδης, προσθέτοντας ότι οι νοσηλευόμενοι σε ΜΕΘ διατρέχουν διπλάσιο κίνδυνο λοιμώξεων αν δεν υπάρχει καλή αναλογία νοσηλευτών. Παγκοσμίως, καταγράφονται 20 έως 30 εκατ. κρούσματα ετησίως και κάθε δύο δευτερόλεπτα περίπου ένας άνθρωπος πεθαίνει εξαιτίας της νόσου.

«Σταματήστε τη Σήψη: Σώστε ζωές» είναι το μήνυμα της Παγκόσμια Ημέρας κατά της Σήψης και όπως είπαν οι δύο καθηγητές η πρόληψη αλλά και η σωστή αντιμετώπιση του ασθενή σώζουν ζώες. Ο κ. Γιαμαρέλλος συμπλήρωσε ότι βοηθούν και στην εξοικονόμηση πόρων. Σύμφωνα με μελέτη, το ημερήσιο κόστος ενός ασθενή είναι 420 ευρώ σε δημόσιο νοσοκομείο και 1.000 ευρώ σε ΜΕΘ, ενώ για ασθενή που θα λάβει την πρώτη ώρα φαρμακευτική αγωγή το κόστος μειώνεται στα 100 ευρώ.

Δυστυχώς, όμως, οι ελλείψεις είναι τεράστιες κατέληξε ο κ. Αρμαγανίδης, για να προσθέσει ο κ. Γιαμαρέλλος ότι χρήματα που προορίζονται για ερευνητικά προγράμματα, δαπανώνται για την αγορά αναλώσιμου υλικού. Και οι δύο ζήτησαν ανακατανομή των πόρων, ώστε να υπάρχει δυνατότητα πρόσληψης νοσηλευτών στα επείγοντα και στις ΜΕΘ.

Παρόλα αυτά, μία νότα αισιοδοξίας έρχεται με τις προσλήψεις 190 νοσηλευτών και υπολογίζεται ότι θα ανοίξουν 60 έως 70 κρεβάτια ΜΕΘ.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *