Καμίνι όλη η χώρα με αμέτρητους κινδύνους!

 
Η πιο ζεστή μέρα του καλοκαιριού αναμένεται να είναι η σημερινή με τον υδράργυρο να φτάνει μέχρι και τους 43 C. Γι’ αυτό το λόγο απαιτείται ιδιαίτερα μεγάλη προσοχή για εκείνους που θα βγουν από το σπίτι τους αλλά και σε όσους αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας.


Η θερμοπληξία μπορεί να «χτυπήσει» πολλούς νέους αλλά και ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας που πάσχουν από διάφορες παθήσεις. Τα συμπτώματά της είναι ζεστό, ερυθρό και ξηρό δέρμα (μπορεί να είναι υγρό, αν τα άτομα έχουν ιδρώσει από βαριά χειρωνακτική εργασία ή άσκηση), διανοητική σύγχυση, γρήγορος, αλλά αδύνατος σφυγμός, χαμηλή αρτηριακή πίεση, δύσπνοια, κατάπτωση του οργανισμού, λιποθυμία, απώλεια αισθήσεων ή κώμα.

Σε περιστατικό θερμοπληξίας οι ενέργειες που πρέπει να κάνουμε είναι οι εξής: Μεταφορά του ατόμου σε δροσερό, ευάερο, σκιερό ή κλιματιζόμενο χώρο ή κάτω από δέντρα αν υπάρχουν. Πρέπει να του παρασχεθεί άμεση ιατρική βοήθεια, είναι αναγκαίο να μειωθεί γρήγορα η θερμοκρασία του σώματος (βάζοντας τον πάσχοντα σε μπανιέρα με δροσερό νερό ή χρησιμοποιώντας βρεγμένες με κρύο νερό πετσέτες ή σεντόνια ή παγάκια κ.ά.

Στη μείωση της θερμοκρασίας του σώματος συμβάλει η χρήση ανεμιστήρα ή κλιματιστικού μηχανήματος, ενώ εάν μπορεί να πιει νερό, τότε αυτό θα πρέπει να είναι δροσερό και όχι παγωμένο, σε μικρές ποσότητες (μισό ποτήρι κάθε 15 λεπτά).

Αν αρνείται να πιει νερό ή κάνει εμετό ή παρουσιάζει λιποθυμικές τάσεις, τότε δεν πρέπει ούτε να φάει ούτε να πιει. Οι παραπάνω ενέργειες γίνονται μέχρι να έρθει ο γιατρός ή το ασθενοφόρο που θα τον μεταφέρει στο νοσοκομείο.

Τι συμβουλεύουν οι γιατροί

Οι ειδικοί συνιστούν στις ευπαθείς ομάδες όπως τα βρέφη, τα παιδιά προσχολικής ηλικίας και οι υπερήλικες, αλλά και στις υπόλοιπες:

– Να αποφεύγουν την έκθεση στον ήλιο και να παραμένουν σε σκιερούς και δροσερούς χώρους. Σε περίπτωση αναγκαστικής έκθεσης στον ήλιο πρέπει να χρησιμοποιούν καπέλο ή γενικά κάλυμμα κεφαλής. Η ένδυση να αποτελείται κατά προτίμηση από λεπτά, ευρύχωρα, ανοιχτόχρωμα, κυρίως βαμβακερά ενδύματα.

– Να αποφεύγουν, όσο μπορούν, τη σωματική κόπωση. Να καταναλώνουν άφθονο νερό και φυσικούς χυμούς και να αποφεύγουν τα ανθρακούχα. Να κάνουν δροσερά ντους και να τοποθετούν επάνω τους υγρές πετσέτες.

Ασθενείς που λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή και ειδικά όσοι λαμβάνουν διουρητικά, ηρεμιστικά, αντιυπερτασικά, αντιϊσταμινικά, Β΄ αναστολείς κ.λ.π. φάρμακα πρέπει να βρίσκονται σε διαρκή επαφή με τους θεράποντες γιατρούς τους προκειμένου να λαμβάνουν τις ανάλογες οδηγίες.
Επίσης, σε συνεχή επαφή με τους γιατρούς τους πρέπει να βρίσκονται όσοι πάσχουν από νοσήματα του καρδιαγγειακού, κεντρικού νευρικού και αναπνευστικού συστήματος, οι διαβητικοί, νεφροπαθείς, αλκοολικοί καθώς και οι πάσχοντες από πάσης φύσεως βαρέα νοσήματα.

Οι κάτοικοι του κέντρου της Αθήνας πρέπει να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους στις περιοχές του κέντρου που διακρίνονται από υψηλή ατμοσφαιρική ρύπανση και αυξημένη κυκλοφορία.

Οι μόνιμοι κάτοικοι της πρωτεύουσας είναι προτιμότερο τις θερμές ώρες της ημέρας να παραμένουν, με κλειστά παράθυρα, στο σπίτι τους και να χρησιμοποιούν ανεμιστήρες ή κλιματιστικές συσκευές.

Ιδιαίτερα όσοι ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες οφείλουν να βρίσκονται σε επικοινωνία με το γιατρό τους ή τις υγειονομικές αρχές αν εμφανίσουν συμπτώματα όπως ζάλη, κεφαλαλγία, ίλιγγο, υπνηλία, διαταραχές συμπεριφοράς, ναυτία, εμετούς και κράμπες.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *