«Σε καμία περίπτωση δεν θα υπάρξει -και δεν θα επιτρέψουμε να υπάρξει- καμία πρόσθετη επιβάρυνση για τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ» υπογράμμισε ο υφυπουργός Υγείας, Αντώνης Μπέζας, μιλώντας στη Βουλή. Με αφορμή τη συζήτηση επίκαιρης ερώτησης του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέα Ξανθού, για τα προβλήματα στον ΕΟΠΥΥ και ειδικά για τη στελέχωση της Μονάδας στο Ρέθυμνο, ο υφυπουργός Υγείας είπε ότι «η δαπάνη του ΕΟΠΥΥ σε πολύ συγκεκριμένες κατηγορίες δαπανών υπερέβη τον ρυθμό που είχε προϋπολογισθεί για το τρέχον έτος» και ότι οι κωδικοί στους οποίους υπήρξε υπέρβαση αφορούν στις δαπάνες των ιδιωτικών κλινικών και στις δαπάνες των διαγνωστικών κέντρων.
«Εάν αφήσουμε την κατάσταση να εξελιχθεί έτσι όπως εξελίσσεται μέχρι το τέλος του χρόνου, θα έχουμε σημαντικό άνοιγμα στο σκέλος των δαπανών του ΕΟΠΥΥ» ανέφερε ο υφυπουργός και ενημέρωσε ότι το υπουργείο κινείται σε δύο κατευθύνσεις: στην προώθηση δομικών και διαρθρωτικών μέτρων αλλά και στη λήψη άμεσων μέτρων.
«Πρέπει, δηλαδή, να αντιμετωπίσουμε αυτή την κατάσταση της υπέρβασης των δαπανών και φέτος. Προχωράμε στον εξορθολογισμό και στον έλεγχο των δαπανών που αφορούν τις ιδιωτικές κλινικές και τα διαγνωστικά κέντρα, σε συνδυασμό με την ενίσχυση της ρευστότητας στις συγκεκριμένες επιχειρήσεις. Διότι αυτό το μέτρο είναι οριζόντιο και οπωσδήποτε δημιουργεί αδικίες. Γι΄αυτό ακριβώς το συνδυάζουμε και με την ενίσχυση της ρευστότητας μέσω της επιτάχυνσης των πληρωμών των ληξιπρόθεσμων οφειλών τους» ενημέρωσε ο κ. Μπέζας.
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε, ότι απαιτούνται πόροι διότι το σύστημα Υγείας έχει περιέλθει σε δραματική κατάσταση εξαιτίας του μνημονιακού προγράμματος. Αναφερόμενος στον ΕΟΠΥΥ, ο βουλευτής κατήγγειλε ότι «αυτός ο Οργανισμός που εξαγγέλθηκε με τυμπανοκρουσίες ως μια μεγάλη μεταρρυθμιστική τομή, έχει εξελιχθεί σε έναν οργανισμό ο οποίος ταλαιπωρεί και επιβαρύνει οικονομικά τους ασφαλισμένους και παράγει συνεχώς ελλείμματα, παρά την αυξημένη συμμετοχή στο κόστος των φαρμάκων, των εργαστηριακών εξετάσεων και των νοσηλίων».
Κατήγγειλε επίσης ότι ο ΕΟΠΥΥ φτιάχτηκε συνειδητά ελλειμματικός για να χρησιμοποιηθεί ως μοχλός πίεσης, για να μειωθεί η ασφαλιστική δαπάνη και να μετακυληθεί το κόστος στον ασθενή. Όπως ανέφερε ο κ. Ξανθός, με σχέδιο αφέθηκε ανεξέλεγκτο το κομμάτι των διαγνωστικών εξετάσεων, ώστε να ενισχυθεί το επιχειρηματικό κεφάλαιο, ενώ βασικός λόγος για την κατάρρευση των εσόδων είναι η έκρηξη της ανεργίας και της ανασφάλιστης εργασίας.