Οι 6 καλύτερες τροφές για τα νεφρά σας

Τα νεφρά είναι από τα πολυτιμότερα όργανα του σώματός μας, καθώς αποτελούν τα δύο φυσικά «φίλτρο» που απομακρύνουν τις τοξίνες και άλλες περιττές ουσίες.

Μια δυσλειτουργία των νεφρών οδηγεί σε αλυσιδωτές αντιδράσεις καταστροφικές για την υγεία, αφού η συσσώρευση βλαβερών ουσιών στον οργανισμό επιβαρύνει όλα τα όργανα και τα συστήματα του σώματος, προκαλώντας ευρύ φάσμα συμπτωμάτων και ενοχλήσεων, από κόπωση και απώλεια της όρεξης μέχρι ναυτία και δύσπνοια.

Καθώς η διατροφή είναι ένα σημαντικό όπλο που μας βοηθά να αποφύγουμε προβλήματα υγείας στο μέλλον, παρακάτω θα δείτε ποιες είναι οι τροφές που μας παρέχουν πολύτιμα συστατικά για την ομαλή λειτουργία των νεφρών.

1. Σκόρδο: Έχει αντιφλεγμονώδη δράση και μειώνει τα επίπεδα της χοληστερόλης στο αίμα. Παράλληλα, δίνει γεύση σε ένα πιάτο κι έτσι δε χρειάζεται να χρησιμοποιήσουμε μεγάλη ποσότητα αλατιού, το οποίο επιβαρύνει τη νεφρική λειτουργία. Το σκόρδο περιέχει επίσης αντιοξειδωτικές ουσίες.

2. Λαχανίδα: Όπως όλα τα στραυρανθή λαχανικά (μπρόκολο, κουνουπίδι, λάχανο κ.ά.) έτσι και η λαχανίδα είναι εξαιρετική πηγή φυτικών ινών, βιταμίνης C και βιταμίνης Κ, συστατικά απαραίτητα για τη βέλτιστη δυνατή λειτουργία των νεφρών. Η λαχανίδα περιέχει επίσης σίδηρο, βήτα καροτένιο και ασβέστιο. Τα σταυρανθή λαχανικά έχουν μικρή περιεκτικότητα σε κάλιο κι έτσι είναι ιδανική επιλογή για όσους ήδη αντιμετωπίζουν πρόβλημα με τα νεφρά τους.

3. Αυγό: Το αυγό περιέχει βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία ωφέλιμα για την υγεία μας γενικότερα. Παρέχει επίσης σίδηρο, ο οποίος είναι απαραίτητος για τη σωστή λειτουργία των νεφρών.

4. Κρεμμύδι: Όπως και το σκόρδο, το κρεμμύδι παρέχει αντιοξειδωτικές ουσίες που ενισχύουν τη νεφρική λειτουργία. Όταν καταναλώνονται ωμά, έχουν επίσης ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση.

5. Φρέσκο ψάρι: Ψάρια όπως ο σολομός, η σαρδέλα, η πέστροφα και η ρέγκα περιέχουν πρωτεΐνες και πολύτιμα Ω-3 λιπαρά οξέα. Τα άτομα που καταναλώνουν συστηματικά αυτά τα είδη ψαριών αντιμετωπίζουν μικρότερο κίνδυνο καρδιοπάθειας και υπέρτασης, παθήσεις που συμβάλλουν στην εκδήλωση της νεφροπάθειας.

6. Κράνμπερι: Όλα τα μούρα είναι υγιεινά και μας παρέχουν σημαντική ποσότητα αντιοξειδωτικών, όμως το κράνμπερι έχει τη μοναδική ιδιότητα να καταπολεμά άμεσα την ουρολοίμωξη. Επειδή αυξάνει την οξύτητα των ούρων, το κράνμπερι εμποδίζε τα βακτήρια να ενσωματωθούν στα τοιχώματα της κύστης.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *