Καλοκαίρι στη ψυχή

 
Μετά από τις καλοκαιρινές διακοπές πολλοί άνθρωποι καταβάλλονται από ένα αίσθημα μελαγχολίας. Τι μπορούμε να κάνουμε για να διατηρήσουμε τη συναισθηματική μας υγειά και να προσαρμοστούμε ομαλά στις συνηθισμένες απαιτήσεις της καθημερινότητας;


Αγαπήστε τον εαυτό σας. Η ιδέα της αγάπης προς τον εαυτό σας μπορεί να φαίνεται εγωκεντρική. Η μοντέρνα ψυχολογία όμως το θεωρεί απαραίτητη προϋπόθεση για να βρούμε την ευτυχία στη ζωής μας. Η αγάπη και η εμπιστοσύνη που δείχνουμε στον εαυτό μας είναι βασικά στοιχεία για την ανάπτυξη της αυτοπεποίθησης. Μας επιτρέπει να δεχτούμε τα ελαττώματα μας και να συμφιλιωθούμε με την ιδέα ότι κανείς δεν είναι τέλειος.

Η εμπιστοσύνη που δείχνουμε στον εαυτό μας βοηθά να πιστέψουμε ότι θα τα καταφέρουμε ακόμα και όταν αντιμετωπίζουμε δυσκολίες. Ας μην ξεχνάμε ότι η εικόνα που έχουμε εμείς για τον εαυτό μας καθρεφτίζεται στις σχέσεις μας με τους άλλους. Αν απορρίπτουμε και μισούμε μέρη του εαυτού μας τότε βιώνουμε καταστάσεις απόρριψης.

Όταν αγαπούμε και αποδεχόμαστε τον εσωτερικό μας κόσμο τότε ζούμε σε μια πραγματικότητα με αποδοχή και αγάπη. Αντιμετωπίστε τη ζωή με χαμόγελο. Υιοθετήστε μια θετική στάση ζωής αντιμετωπίζοντας τις καθημερινές δυσκολίες με χαμόγελο και αισιοδοξία. Το γέλιο μειώνει τη νευρική ένταση, φτιάχνει τη διάθεση και τονώνει το ηθικό μας.

Όταν γελάμε ενεργοποιούνται οι ενδοφρίνες (οι ορμόνες της ευχαρίστησης ) προκαλώντας μια αίσθηση ηρεμίας. Αποφορτίζει τις στιγμές έντασης και μας δίνει τη δυνατότητα να αντιμετωπίσομε τις δύσκολες καταστάσεις ψύχραιμα. Σύμφωνα με έρευνες οι χαμογελαστοί και αισιόδοξοι άνθρωποι έχουν περισσότερη αυτοπεποίθηση. Αυτό τους επιτρέπει να αντιμετωπίζουν καλύτερα τα αναπόφευκτα προβλήματα της καθημερινής ζωής.

Δείτε λοιπόν τα πράγματα από τη θετική τους πλευρά για να έχετε μια πιο καλή συναισθηματική υγεία. Ερωτευτείτε. Ο έρωτας είναι πηγή έμπνευσης και κινητήρια δύναμη. Επιστημονικές έρευνες έχουν επιβεβαιώσει ότι η καλή ποιότητα της ψυχικής και συναισθηματικής υγείας συναντάται συχνότερα στα ζευγάρια.

Μια ευτυχισμένη σχέση που χαρακτηρίζεται από αγάπη, αλληλοεκτίμηση, από ισχυρό αίσθημα αφοσίωσης και καλή ποιότητα επικοινωνίας μειώνει το στρες, μας γεμίζει με πολύ αισιοδοξία και διάθεση για τη ζωή άλλα παράλληλα επιδρά θετικά και στη μακροζωία. Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξε το Εθνικό Ινστιτούτο Μακροβιότητας των ΗΠΑ αποδεικνύοντας ότι τα ζευγάρια που βιώνουν έναν ευτυχισμένο γάμο ή μακροχρόνια σχέση ζουν περισσότερο, παθαίνουν λιγότερες καρδιακές προσβολές και αναρρώνουν ταχύτερα από μια ίωση.

Έχει επίσης αποδειχτεί ότι οι γυναίκες που βιώνουν μια ευτυχισμένη έγγαμη ζωή ωφελούνται στον ψυχισμό τους όσο περισσότερο χρόνο περνούν με τον σύντροφο τους. Δραστηριοποιηθείτε. Θέστε μικρούς στόχους που μπορείτε να υλοποιήσετε. Αφιερώστε λίγο χρόνο στον εαυτό σας και ασχοληθείτε με πράγματα που σας φτιάχνουν τη διάθεση και σας χαλαρώνουν. Ξεκινήστε επίσης μια νέα δραστηριότητα ή ένα καινούργιο χόμπι που θα σας δώσει ζωντάνια και ενέργεια.

Πηγή: myworld.gr

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *