Καλοκαίρι: 3 δροσιστικά φρούτα που θα σας δώσουν τις θρεπτικές αξίες που χρειάζεστε

Τα καλοκαιρινά φρούτα είναι πλούσια σε θρεπτικές αξίες και γεύση! Στο παρακάτω άρθρο θα δούμε την θρεπτική αξία των πιο δημοφιλών φρούτων του καλοκαιριού, και τις σημερινές τιμές τους στην αγορά.

Είναι γεγονός ότι πολλές φορές συνδυάζουμε την απόλαυση και τη γεύση ως αντιστρόφως ανάλογες με τη θρεπτική αξία αυτού που τρώμε. Όμως με τη σωστή διατροφή, είναι επίσης γεγονός ότι υπάρχουν τρόποι να γευτούμε υπέροχες γεύσεις και ταυτόχρονα να δώσουμε στον οργανισμό μας όσα χρειάζεται για να μένει υγιής. Ειδικότερα όταν μιλάμε για τα φρούτα του καλοκαιριού, γεύση και υγεία συναντιούνται χωρίς κανένα κόπο από πλευράς μας και μας δίνουν ό,τι χρειαζόμαστε για να διατηρούμε την υγεία και το σωματικό μας βάρος στα σωστά επίπεδα, χωρίς να χρειαστεί να ξοδέψουμε πολλά χρήματα. Παρακάτω σας παραθέτουμε τα πιο δημοφιλή καλοκαιρινά φρούτα και τις ευεργετικές τους ιδιότητες, καθώς και το που θα τα βρείτε σε ιδιαίτερα χαμηλές τιμές.

Καρπούζι

Όλοι μας έχουμε συνδέσει το καρπούζι με το καλοκαίρι, ενώ το αιώνιο δίλημμα θα παραμένει πάντα: “Καρπούζι με φέτα ή χωρίς;” Βέβαια αυτό επαφίεται στο προσωπικό γούστο του καθενός. Αυτό όμως που είναι αδιαμφισβήτητο, είναι η θρεπτική αξία του καρπουζιού σε βιταμίνες, καθώς και οι ευεργετικές του δυνατότητες. Το καρπούζι λοιπόν περιέχει κάλιο, το οποίο παίζει σημαντικό ρόλο στον έλεγχο της πίεσης των αρτηριών, ενώ περιέχει ουσίες με έντονη αντιοξειδωτική δράση, όπως η λουτεΐνη, κρυπτοξανθίνη, το λυκοπένιο και η ζεαξανθίνη. Ακόμα και τα σπόρια του καρπουζιού έχουν θρεπτική αξία, καθώς περιέχουν μεταξύ άλλων πρωτεΐνη και βιταμίνες Β, αλλά παρουσιάζουν και θεραπευτικές ιδιότητες για δερματικές παθήσεις, κάτι που δεν γνωρίζει ο περισσότερος κόσμος. Όσο για τη θερμιδική του αξία; Μια φλούδα περιέχει λιγότερες από 50 θερμίδες, κάτι που σημαίνει πως με 2 φλούδες, μπορούμε να χορτάσουμε με λιγότερες από 100 θερμίδες, και να γεμίσουμε τον οργανισμό μας με χρήσιμες για την υγεία μας ουσίες. 

Που θα το βρω: Παρόλο που βρισκόμαστε ακόμα στην αρχή του καλοκαιριού, τα ποιοτικά και οικονομικά καρπούζια έχουν ήδη κάνει την εμφάνιση τους στην αγορά. Θα το βρείτε σε προσφορά στο Lidl φυλλάδιο, με μόλις 60 λεπτά το κιλό.

Πεπόνι

Το πεπόνι αποτελεί στην συνείδηση όλων μας το μικρό αδερφάκι του καρπουζιού, κυρίως γιατί συνήθως θα τα βρούμε μαζί είτε στους πάγκους των σούπερ μάρκετ και των μανάβικων, είτε στους πάγκους πωλητών σε λαϊκές αγορές. Όπως λοιπόν το καρπούζι, έτσι και το πεπόνι είναι αφενός πλούσιο σε θρεπτικές ουσίες και αφετέρου ιδιαίτερα ελαφρύ και καθόλου παχυντικό για το σώμα μας. Το πεπόνι περιέχει σε μεγάλη συγκέντρωση βιταμίνες Α και C, ενώ είναι πλούσιο σε Β6, κάλιο, θειαμίνη (Β1 – ενέργεια, ανάπτυξη των κυττάρων, μεταβολισμός υδατανθράκων) και νιασίνη (Β3 – βοηθάει το ήπαρ). Το πεπόνι έχει περίπου 40 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια, κάτι που το καθιστά ως μια από τις πιο ελκυστικές επιλογές δροσιάς και απόλαυσης τους καλοκαιρινούς μήνες.

Που θα το βρω: Η τιμή του θα πέσει όσο προχωράμε προς τα μέσα του καλοκαιριού, όμως από τώρα είναι ιδιαίτερα προσιτή, καθώς μπορείτε να το βρείτε σε προσφορά στα MyMarket με τιμή κιλού 1.25 ευρώ.

Κεράσια

Τα κεράσια είναι εξίσου δημοφιλή με το καρπούζι και το πεπόνι, και φυσικά εξίσου θρεπτικά. Περιέχουν νιασίνη, θειαμίνη, φυλλικό οξύ, β-καροτένιο, ενώ παρουσιάζουν μεγάλη συγκέντρωση σε βιταμίνες A, C, E και Κ. Έχουν αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτική δράση, ενώ συμβάλλουν στη μείωση της χοληστερόλης και βοηθούν τον οργανισμό να αντιμετωπίσει την τερηδόνα. Είναι επίσης ελαφριά, καθώς τα 100 γραμμάρια περιέχουν 60 θερμίδες

Που τα βρίσκω: Τα κεράσια είναι σχετικά ακριβότερα από τα υπόλοιπα καλοκαιρινά φρούτα, αλλά μπορείτε να τα βρείτε σε προσφορά στα καταστήματα Σκλαβενίτης, με 3 ευρώ το κιλό.

Όπως είδαμε, είναι απόλυτα εφικτό το καλοκαίρι μας να είναι γεμάτο γεύση, δροσιά και υγεία. Βάζοντας στην καλοκαιρινή μας διατροφή τα καλοκαιρινά φρούτα, διασφαλίζουμε την πρόσληψη απαραίτητων βιταμινών και θρεπτικών ουσιών για τον οργανισμό μας, και φυσικά απολαμβάνουμε πλούσιες και δροσιστικές γεύσεις, χωρίς να επιβαρύνουμε τον οικογενειακό προϋπολογισμό

Διαβάστε ακόμη...