Κακώσεις του γόνατος

afafa_1.medium.jpg

Οι κακώσεις του γόνατος αφορούν τα οστά που σχηματίζουν την άρθρωση του γόνατος, δηλαδή τους μηριαίους και κνημιαίους κονδύλους και την επιγονατίδα, μπορεί να αφορούν τους συνδέσμους (χιαστός πρόσθιος – οπίσθιος, πλάγιοι), τους μηνίσκους (έσω, έξω) και τον αρθρικό χόνδρο.

prospopo_mikro.jpg

 

Γράφει ο Ιωάννης Η. Βλάχος, ορθοπαιδικός-χειρουργός

 

kak1.jpgΚάκωση του γόνατος μπορεί να προέλθει από βίαιο τραυματισμό (τροχαίο με μοτοσυκλέτα) ή πτώση από ύψος (κάταγμα κονδύλων). Οι κακώσεις των συνδέσμων και των μηνίσκων μπορεί να προκληθούν κατά τη διάρκεια βίαιων αθλητικών κακώσεων και συμβάντων. Ο αρθρικός χόνδρος μπορεί να υποστεί έμμεση κάκωση (πτώση και πλήξη από μικρό ύψος) και προοδευτικά, λόγω οιδήματος των υποκειμένων οστών να προκληθεί νέκρωση.

kak3.jpg

Η συλλογή αίματος μέσα στο γόνατο (αίμαρθρο) μπορεί να είναι απότοκος κατάγματος ή ρήξεως του προσθίου χιαστού και χρειάζεται ακτινολογικό έλεγχο για αποκλεισμό οστικής συμμετοχής.

Η συλλογή υγρού (ύδραρθρος) συνήθως είναι αποτέλεσμα ρήξεως ενός εκ των δύο μηνίσκων (έσω, έξω) μετά από αθλητική κάκωση.

Η ρήξη του προσθίου χιαστού ή κάποιου μηνίσκου στη διάρκεια βίαιου αθλητικού συμβάντος, συνοδεύεται από οξύ πόνο τη στιγμή της κάκωσης και διόγκωση του γόνατος με την παρέλευση των ωρών.

Η αντιμετώπιση των ανωτέρω κακώσεων εξαρτάται από το μέγεθος της βλάβης και μπορεί να είναι συντηρητική ή χειρουργική.

Λέξεις κλειδιά:

– ρήξη χιαστού

– ρήξη μηνίσκου

– κάταγμα κονδύλων

– κάταγμα επιγονατίδας

– αίμαρθρο

– ύδραρθρος

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *