«Το να μην έχουν τουλάχιστον μια υποψία μετά την έρευνα που κάναμε με τον πιο λεπτομερή τρόπο στον κόσμο, ανάγεται σε διανοητική κακοήθεια. Πρόκειται για σοβαρό επαγγελματικό λάθος», είπε ο Σεραλινί, η έρευνα του οποίου δημοσιεύτηκε στις 19 Σεπτεμβρίου στο επιστημονικό περιοδικό Food and Chemical Toxicology.
Την Τετάρτη η EFSA έκρινε ότι «τα σημαντικά κενά που παρατηρούνται στη σύλληψη της ιδέας και στη μεθοδολογία που ακολουθήθηκε στην έρευνα του Σεραλινί υποδηλώνουν ότι δεν τηρήθηκαν οι αποδεκτοί επιστημονικοί κανόνες και, κατά συνέπεια, δεν δικαιολογείται η επανεξέταση των προηγούμενων αξιολογήσεων που έχουν γίνει με αντικείμενο το κατά πόσο είναι ασφαλές το γενετικά τροποποιημένο καλαμπόκι ΝΚ603».
«Η EFSA θα έπρεπε να ντρέπεται γιατί έχει ήδη απορρίψει πολλές έρευνες για τη δισφαινόλη Α. Το γεγονός αυτό πλησιάζει το έγκλημα. Με τα γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα ξαναρχίζουν το ίδιο πράγμα», υποστήριξε ο Σεραλινί.
Ο γάλλος καθηγητής υποστήριξε ότι η EFSA υπονομεύεται από συγκρούσεις συμφερόντων. Τον περασμένο Μάιο η πρόεδρός της παραιτήθηκε για να αναλάβει καθήκοντα στο ILSI, το λόμπι της βιομηχανίας γεωργικών ειδών διατροφής.
Στη μελέτη του ο Σεραλινί ισχυριζόταν ότι ποντίκια που τρέφονταν με το καλαμπόκι ΝΚ603 παρουσίαζαν αυξημένο κίνδυνο να εμφανίζουν καρκινικούς όγκους και προβλήματα στο ήπαρ ή τους νεφρούς.