Κακή διατροφή και COVID-19

Νέα έρευνα συσχετίζει την κακή διατροφή με αυξημένο κίνδυνο για κοροναϊό

Νέα έρευνα Κινέζων επιστημόνων της διατροφής έρχεται να επιβεβαιώσει κάτι που λίγο πολύ όλοι γνωρίζουμε, ότι δηλαδή η καθημερινή διατροφή έχει τεράστιο αντίκτυπο στον τρόπο που αμύνεται ο οργανισμός μας. Τώρα όμως έχουμε και χειροπιαστές αποδείξεις! 

Στις 18 Δεκεμβρίου και λίγο πριν αποχαιρετήσουμε το 2020, την χρονιά του COVID και της καραντίνας, Κινέζοι ερευνητές δημοσίευσαν στο περιοδικό Nutrition την έρευνά τους με τίτλο Η Διαγνωστική  αξία του Προγνωστικού Διατροφικού Δείκτη (PNI) στην σοβαρότητα του COVID-19.  Σύμφωνα με τα ευρήματα η κακή διατροφή μπορεί να έχει μεγάλο αντίκτυπο στον τρόπο που το σώμα μας μάχεται ενάντια στον κοροναϊό

Η διατροφή μας παρέχει την απαραίτητη ενέργεια για να βγάζουμε εις πέρας τις καθημερινές μας υποχρεώσεις ενώ παράλληλα ο οργανισμός μας δημιουργεί “αποθήκες” ενέργειας και θρεπτικών συστατικών για περίπτωση ανάγκης. Πολλοί λανθασμένα θεωρούν πως το να τρεφόμαστε σωστά σημαίνει ότι πρέπει να πεινάσουμε, να φάμε πολύ ή να ξοδέψουμε πολλά χρήματα. Τίποτα όμως από τα παραπάνω δεν ισχύει.

Η Μεσογειακή Διατροφή είναι ένα ιδανικό πλάνο διατροφής που αν το ακολουθούμε μας παρέχει όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά. Μπορούμε να συμβουλευτούμε έναν διατροφολόγο ή ακόμα και μόνοι μας να φροντίσουμε να εντάξουμε όλες τις κατηγορίες τροφίμων στο εβδομαδιαίο διαιτολόγιό μας με βάση την πυραμίδα της Μεσογειακής διατροφής. Ανατρέχοντας σε ένα από τα φυλλάδια των καταστημάτων όπως για παράδειγμα του Γαλαξία, του My Market ή του ΑΒ που βρίσκουμε online μπορούμε να κάνουμε τη λίστα μας και να οργανώσουμε τα γεύματά μας εμπλουτίζοντάς τα σε θρεπτικά στοιχεία, άμεσα και εύκολα από τον υπολογιστή ή το κινητό μας.  

Οι ερευνητές γνώριζαν ότι ο υποσιτισμός διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στην έναρξη και την πρόοδο της νόσου του κορονοϊού 2019 (COVID-19). Στην παρούσα μελέτη λοιπόν θέλησαν να διερευνήσουν τη συσχέτιση του προγνωστικού διατροφικού δείκτη (PNI) με τη σοβαρότητα του COVID-19 και την προγνωστική του αξία του σε σχέση με την σοβαρής μορφής εκδήλωση του COVID-19.

Συλλέχθηκαν τα κλινικά δεδομένα από 122 ασθενείς με COVID-19 που νοσηλεύτηκαν σε νοσοκομείο του Wenzhou, το οποίο είναι το εξειδικευμένο μολυσματικό νοσοκομείο που συνδέεται με το κεντρικό νοσοκομείο Wenzhou. Από τους 122 ασθενείς οι 105 εκδήλωσαν κοινή μορφή (86,1%) και οι 17 ασθενείς σοβαρή μορφή (13,9%) του COVID-19. Το PNI ήταν σημαντικά μειωμένο στους ασθενείς με σοβαρή μορφή COVID-19 σε σχέση με τους ασθενείς με ήπια μορφή κοροναϊού ανεξάρτητα από το φύλο, την ηλικιακή περιοχή και τον δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ).  Μάλιστα ο δείκτης PNI είχε παρόμοια ακρίβεια για την πρόβλεψη σοβαρής μορφής COVID-19 σε σύγκριση με το συνδυασμό του με το φύλο, την ηλικία και τον ΔΜΣ.  Το PNI <49 ορίστηκε ως η κρίσιμη τιμή για την πρόβλεψη της σοβαρής μορφής του COVID-19.

Η παρούσα μελέτη ανακάλυψε ότι η διαφορετική διατροφική κατάσταση μεταξύ ανδρών και γυναικών, των νέων και των ηλικιωμένων, και των λεπτών και των παχύσαρκων, δεν παρεμπόδισε τη συσχέτιση του PNI με τη σοβαρότητα του COVID-19, γεγονός που υποδηλώνει ότι ως προγνωστικός παράγοντας της σοβαρότητας του COVID-19, το PNI είναι κατάλληλο τόσο για άνδρες όσο και για γυναίκες με ποικίλη ηλικία και ΔΜΣ.

Παρότι ο μηχανισμός που διέπει τη συσχέτιση του PNI και τη σοβαρότητα του COVID-19 παρέμεινε ασαφής το ξεκάθαρο είναι ότι η κακή διατροφική κατάσταση προδιαθέτει ασθενείς με COVID-19 να νοσήσουν βαριά. Ανεξάρτητα όμως από τη συσχέτιση με τον κοροναϊό, το PNI θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως ένας απλός, γρήγορος και αποτελεσματικός προγνωστικός δείκτης μεταξύ ασθενών με διαφορετικό φύλο, ηλικία και ΔΜΣ.

Τέλος, οι επιστήμονες παροτρύνουν όλους μας να τρεφόμαστε πιο σωστά και να φροντίζουμε να λαμβάνουμε όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που θα θωρακίσουν τον οργανισμό μας ενάντια στον κοροναϊό αλλά και σε κάθε λοίμωξη που ενδεχομένως αντιμετωπίσει.

Διαβάστε ακόμη...