Και η καλή χοληστερίνη φράζει τις αρτηρίες

6A061C54B323256BDFAFA45CAE20B3A4.jpg

  Δεν έχει μόνο η κακή χοληστερόλη το προνόμιο να φράζει τις αρτηρίες και να αυξάνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακού επεισοδίου, αλλά κάτι παρόμοιο μπορεί να κάνει ακόμα και η καλή χοληστερόλη, σε μερικές περιπτώσεις, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.

Η μελέτη για πρώτη φορά ανακάλυψε τις ακριβείς χημικές αλλαγές που μετατρέπουν την καλή χοληστερόλη σε κακή και, έτσι, ανοίγει ο δρόμος για την ανάπτυξη ενός νέου διαγνωστικού τεστ, αλλά και νέων φαρμάκων κατά της χοληστερίνης.

Οι ερευνητές της Κλινικής του Κλίβελαντ, με επικεφαλής τον δρα Στάνλεϊ Χέιζεν, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό «Nature Medicine», σύμφωνα με το BBC, έδειξαν ότι, υπό ορισμένες προϋποθέσεις, η καλή χοληστερόλη μπορεί να οξειδωθεί, να χάσει τις προστατευτικές ιδιότητές της και να διευκολύνει τη δημιουργία φλεγμονής και αρτηριοσκλήρυνσης, αυξάνοντας έτσι την πιθανότητα εμφράγματος ή εγκεφαλικού.

Υπό φυσιολογικές συνθήκες, η καλή χοληστερόλη (λιποπρωτεΐνη υψηλής πυκνότητας – HDL) καθαρίζει τις αρτηρίες και διευκολύνει την κυκλοφορία του αίματος, απομακρύνοντας τον κίνδυνο θρόμβωσης. Αντίθετα, η κακή (λιποπρωτεΐνη χαμηλής πυκνότητας – LDL) συσσωρεύεται στα τοιχώματα των αρτηριών δημιουργώντας πλάκες, οι οποίες μπορεί να αποκολληθούν και να αποτελέσουν θρόμβο, με τελική συνέπεια κάποιο καρδιαγγειακό επεισόδιο, που ίσως αποβεί μοιραίο.

Μια υψηλή αναλογία καλής προς κακή χοληστερόλη θεωρείται θετική για την υγεία. Όμως, η νέα έρευνα δείχνει ότι η καλή χοληστερόλη συνιστά μια μάλλον περίπλοκη περίπτωση, καθώς είναι δυνατό να τροποποιηθεί στα τοιχώματα των αρτηριών και να προκαλέσει δυσλειτουργία στην κυκλοφορία του αίματος.

Συγκεκριμένα, μια μεγάλη ποσότητα της απολιποπρωτεΐνης Α1 (apoA1), της βασικής πρωτεΐνης που περιέχεται στην HDL και της προσδίδει τις καρδιοπροστατευτικές ιδιότητές της (επειδή διευκολύνει την απομάκρυνση της χοληστερόλης από τις αρτηρίες και την μεταφορά της στο ήπαρ), είναι δυνατό να οξειδωθεί πάνω στο τοίχωμα της αρτηρίας και έτσι να γίνει επιβλαβής.

Μικρές ποσότητες αυτής της μη φυσιολογικής καλής χοληστερόλης μπορούν να ανιχνευθούν στο αίμα. Σύμφωνα με τους ερευνητές που έκαναν τεστ σε 627 ασθενείς, είναι δυνατό τα επίπεδα αυτής της «ανώμαλης» HDL να χρησιμεύσουν ως νέος δείκτης πρόγνωσης του καρδιαγγειακού κινδύνου. Το επόμενο πιθανό βήμα θα είναι η ανάπτυξη νέων φαρμάκων, που θα μπλοκάρουν τη δημιουργία αυτής της «όχι και τόσο καλής» χοληστερόλης.

Ο δρ Χέιζαν πάντως επεσήμανε ότι τα νέα ευρήματα δεν αλλάζουν το βασικό μέχρι σήμερα μήνυμα, ότι οι άνθρωποι πρέπει να τρώνε υγιεινά.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *