Καφές: Πόσο αυξάνει τη χοληστερόλη;

Ζήσης Ψάλλας

Ο καφές αυξάνει τη χοληστερόλη του αίματος λόγω των διτερπενίων, της καφεστόλης και της καβεόλης, και το αποτέλεσμα ποικίλλει ανάλογα με τη μέθοδο παρασκευής. Ο στόχος μιας μελέτης ήταν να εξετάσει πώς διάφορες μέθοδοι παρασκευής, ιδιαίτερα ο εσπρέσο, συνδέεται με την ολική χοληστερόλη του αίματος.

Οι ερευνητές βασίστηκαν σε δεδομένα από 21.083 συμμετέχοντες (11.074 γυναίκες και 10.009 άνδρες) που απάντησαν στην Έβδομη Έρευνα της Μελέτης Tromsø το 2015-16, μια μακροπρόθεσμη πληθυσμιακή μελέτη, η οποία ξεκίνησε το 1974, με τη συμμετοχή κατοίκων της νορβηγικής πόλης Tromsø. Οι συμμετέχοντες ρωτήθηκαν πόσα φλιτζάνια καφέ έπιναν καθημερινά (κανένα, 1-2 φλιτζάνια. 3–5 και 6 ή περισσότερα) και ποιο είδος παρασκευής (φιλτραρισμένα, με έμβολο, εσπρέσο από μηχανές καφέ, μπρίκι και στιγμιαίο).

Ελήφθησαν δείγματα αίματος και μετρήθηκαν το ύψος και το βάρος. Αναζητήθηκαν επίσης πληροφορίες σχετικά με πιθανούς παράγοντες επίδρασης: διατροφή και τρόπος ζωής, συμπεριλαμβανομένου του καπνίσματος, της κατανάλωσης αλκοόλ και της σωματικής δραστηριότητας.

Οι γυναίκες έπιναν κατά μέσο όρο λίγο λιγότερο από 4 φλιτζάνια καφέ κάθε μέρα ενώ οι άνδρες έπιναν κατά μέσο όρο σχεδόν 5 φλιτζάνια. Η ανάλυση των δεδομένων έδειξε ότι η συσχέτιση μεταξύ του καφέ και της ολικής χοληστερόλης στο αίμα διέφερε ανάλογα με τη μέθοδο παρασκευής, με σημαντικές διαφορές μεταξύ των φύλων για όλους τους τύπους παρασκευής καφέ εμβόλου.

Η κατανάλωση 3-5 φλιτζανιών εσπρέσο την ημέρα συσχετίστηκε με αυξημένη ολική χοληστερόλη στο αίμα, ιδιαίτερα μεταξύ των ανδρών. Σε σύγκριση με εκείνους που δεν έπιναν καθόλου, αυτό το πρότυπο κατανάλωσης συσχετίστηκε με 0,09 mmol/l (3,5 mg/dl) υψηλότερη χοληστερόλη στο αίμα στις γυναίκες έναντι 0,16 mmol/l (6 mg/dl) υψηλότερη στους άνδρες.

Ένας ημερήσιος απολογισμός 6 ή περισσότερων φλιτζανιών καφέ εμβόλου συσχετίστηκε επίσης με αυξημένη χοληστερόλη σε παρόμοιο βαθμό και στα δύο φύλα: 0,30 mmol/l (11,5 mg/dl) υψηλότερο στις γυναίκες έναντι 0,23 mmol/l (9 mg/dl) υψηλότερο στους άνδρες.

Και η λήψη 6 ή περισσότερων φλιτζανιών φιλτραρισμένου καφέ κάθε μέρα συσχετίστηκε με 0,11 mmol/l (4 mg/dl) υψηλότερη χοληστερόλη στις γυναίκες, αλλά όχι στους άνδρες, σε σύγκριση με εκείνες που δεν έπιναν φιλτραρισμένο καφέ.

Ο στιγμιαίος καφές συσχετίστηκε με αύξηση της χοληστερόλης και στα δύο φύλα, αυτή δεν αυξήθηκε παράλληλα με τον αριθμό των φλιτζανιών που έπιναν.

Διαβάστε ακόμη...