Καφές κατά του καρκίνου του φάρυγγα

 
Άνθρωποι που καταναλώνουν περισσότερα από 4 φλιτζάνια καφέ καθημερινά θα μπορούσαν να μειώσουν σημαντικά τον κίνδυνο θανάτου από ορισμένα είδη καρκίνου, σύμφωνα με έρευνα της American Cancer Society.


Όσοι έπιναν τακτικά καφέ είχαν περίπου κατά το ήμισυ μειωμένες πιθανότητες θνησιμότητας από καρκίνο του στόματος και του φάρυγγα σε σχέση με άλλους που δεν κατανάλωναν ποτέ καφέ ή που κατανάλωναν περιστασιακά, ανακάλυψαν οι ερευνητές.

Η ερευνήτρια Janet Hildebrand, δήλωσε ότι ο καφές περιέχει ποικιλία από αντιοξειδωτικές ουσίες, πολυφαινόλες και άλλα βιολογικά ενεργά συστατικά που μπορεί ενδεχομένως να προστατεύουν από την ανάπτυξη ή την εξέλιξη του καρκίνου. Αν και είναι λιγότερο συχνός στις ΗΠΑ ο καρκίνος στόματος / φάρυγγα είναι μεταξύ των 10 πιο κοινών καρκίνων παγκοσμίως. Τα ευρήματα ενισχύουν τις ενδείξεις για πιθανή προστατευτική επίδραση του καφέ στην αιτιολογία και εξέλιξη του καρκίνου στόματος και φάρυγγα.

Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία έρευνας της American Cancer Society σχετικά με την πρόληψη του καρκίνου, που άρχισε το 1982. Συγκεκριμένα εξέτασαν τη σχέση μεταξύ της κατανάλωσης καφέ, καφέ χωρίς καφεΐνη ή τσάι, με μοιραία είδη καρκίνου του στόματος.

Όταν άρχισε η έρευνα, οι συμμετέχοντες δεν είχαν καρκίνο. Σε διάστημα 26 ετών ωστόσο, 868 πέθαναν από καρκίνο του στόματος και του φάρυγγα.

Η έρευνα ανακάλυψε ότι η κατανάλωση άνω των 4 φλιτζανιών καφέ με καφεΐνη την ημέρα συνδεόταν με 49% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από καρκίνο του στόματος. Άσχετα από το φύλο ή το αν οι συμμετέχοντες κάπνιζαν ή κατανάλωναν αλκοόλ οι ερευνητές σημείωσαν ότι με κάθε φλιτζάνι καφέ που κατανάλωναν ο κίνδυνος θανάτου από αυτή τη μορφή καρκίνου μειώθηκε.

Η έρευνα επίσης υπέδειξε ότι η κατανάλωση περισσότερων των 2 φλιτζανιών καφέ χωρίς καφεΐνη την ημέρα μπορεί ενδεχομένως να έχει παρόμοια επίδραση, αλλά το εύρημα είχε μόνο οριακή στατιστική σημασία. Δεν ανακαλύφθηκε σχέση μεταξύ του καρκίνου του στόματος και του τσαγιού.

Οι ερευνητές σημείωσαν ότι χρειάζεται περαιτέρω έρευνα για να κατανοηθούν οι αιτίες που ο καφές έχει προστατευτική επίδραση έναντι του καρκίνου του στόματος και του φάρυγγα.

Δυο ειδικοί στον καρκίνο δήλωσαν ότι η έρευνα έχει ορισμένες ελλείψεις. Ο Dr. Robert Kelsch, του North Shore-LIJ Health System στο New Hyde Park, δήλωσε ότι χρειάζονται νέες έρευνες για να επιβεβαιώσουν την επίδραση και ότι αυτό αφορά γενικά το γενικό πληθυσμό. Πρόσθεσε ότι πολλοί από αυτούς τους καρκίνους στόματος και φάρυγγα έχουν συνδεθεί με λοίμωξη από τον ιό HPV και ότι η έρευνα δεν αντιμετωπίζει οποιαδήποτε επίδραση στους καρκίνους αυτού του είδους που σχετίζονται με τον ιό HPV.

Επιπλέον, δήλωσε ότι η έρευνα αναφέρεται σε πιθανούς μειωμένους θανάτους από καρκίνο στόματος. Δεν υποδεικνύει ότι ο καφές με καφεΐνη θα εμποδίσει την εμφάνιση καρκίνου σε κάποιον.

Ο Dr. Marshall Posner, του Mount Sinai School of Medicine στη Νέα Υόρκη, δήλωσε ότι η έρευνα αποτελεί θετική είδηση για όσους καταναλώνουν πολύ καφέ. Ωστόσο συμφώνησε ότι πρέπει να ληφθεί υπόψη και ο ρόλος του καρκίνου που σχετίζεται με τον HPV.

Ασθενείς με καρκίνο στόματος και φάρυγγα που σχετίζεται με τον συγκεκριμένο ιό θεραπεύονται σε ποσοστό άνω του 75% επομένως δεν φάνηκαν στην έρευνα, καθώς η θνησιμότητά τους από καρκίνο είναι χαμηλή. Ο Posner πρόσθεσε ότι η έρευνα επίσης δεν λαμβάνει υπόψη τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου και καφέ που είναι άμεσα βιολογική ερώτηση και ότι υπάρχουν πολλοί παράγοντες συμπεριφοράς μεταξύ όσων καταναλώνουν καφέ και όσων απέχουν, που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μικρότερη επιβίωση από καρκίνο στόματος/φάρυγγα μεταξύ ανθρώπων που δεν καταναλώνουν τακτικά καφέ.

Η έρευνα δημοσιεύεται στο περιοδικό «American Journal of Epidemiology». Ενώ ανακάλυψε σχέση μεταξύ της κατανάλωσης καφέ και του χαμηλότερου κινδύνου θανάτου από καρκίνο του στόματος και του φάρυγγα, δεν απέδειξε αιτιατή σχέση.

Πηγή: iatronet.gr

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *