Καφές για το συκώτι

E1A8C775391721ACD7C2DB0C9EDD6AF8.jpg

  Νέα στοιχεία, που δημοσιεύονται στο περιοδικό «Hepatology», αποκαλύπτουν ότι η κατανάλωση δύο ή περισσοτέρων φλιτζανιών καφέ καθημερινά μειώνει τον κίνδυνο θανάτου από κίρρωση του ήπατος κατά 66%, ιδίως από κίρρωση λόγω μη ιογενούς ηπατίτιδας.

«Προηγούμενες μελέτες έχουν ήδη υποστηρίξει ότι ο καφές μπορεί να μειώσει τη βλάβη στο ήπαρ σε ασθενείς με χρόνια ηπατική νόσο», δήλωσε ο βασικός ερευνητής δρ. Woon-Puay Koh, και πρόσθεσε ότι «η δική μας μελέτη εστίασε στην επίδραση της κατανάλωσης καφέ, αλκοόλ, μαύρου και πράσινου τσαγιού και αναψυκτικών στον κίνδυνο θνησιμότητας από κίρρωση».

Στη μελέτη συμμετείχαν 63.275 Κινέζοι, ηλικίας 45 έως 74 ετών, που ζούσαν στη Σιγκαπούρη. Οι συμμετέχοντες παρείχαν πληροφορίες σχετικά με τη διατροφή, τον τρόπο ζωής και το ιατρικό ιστορικό τους και παρακολουθήθηκαν κατά μέσο όρο 15 χρόνια. Στο διάστημα αυτό σημειώθηκαν 14.928 θάνατοι (24%), 114 από τους οποίους οφείλονταν σε κίρρωση του ήπατος. Η μέση ηλικία θανάτου ήταν τα 67 έτη.

Τα ευρήματα έδειξαν ότι εκείνοι που έπιναν τουλάχιστον 20γρ. αιθανόλης καθημερινά είχαν μεγαλύτερο κίνδυνο θνησιμότητας λόγω κίρρωσης σε σύγκριση με όσους δεν έπιναν. Από την άλλη, η λήψη καφέ σχετίστηκε με χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από κίρρωση, ειδικά λόγω μη ιογενούς ηπατίτιδας. Ωστόσο, η πρόσληψη καφέ δεν συσχετίστηκε με την θνησιμότητα λόγω κίρρωσης από ιογενή ηπατίτιδα Β.

Έκθεση του 2004 από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας εκτιμά ότι κάθε χρόνο το 1,3% του συνολικού αριθμού θανάτων παγκοσμίως οφείλεται σε περιστατικά κίρρωσης του ήπατος. Την εκτίμηση αυτή επιβεβαιώνει και έρευνα που δείχνει ότι 29 εκατομμύρια Ευρωπαίοι πάσχουν από χρόνια ηπατική νόσο, με 17.000 θανάτους ετησίως να αποδίδονται στην κίρρωση.

Πηγή: vita.gr

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.