Ιταλός ανοσολόγος: Η Κούβα ετοιμάζει εμβόλιο κατά του Covid-19 και θα το διανείμει δωρεάν

«Στην Κούβα, από τα 11 εκατομμύρια άτομα, υπήρξαν 145 θάνατοι από Covid-19. Και το ποσοστό επιτυχίας της θεραπείας είναι 92,5% διότι όλα τα περιστατικά αντιμετωπίζονται με σπιτικά φάρμακα, δεδομένου του εμπάργκο που υπάρχει για 58 χρόνια. Με την πάροδο του χρόνου, η χώρα, λόγω της απομόνωσης, δημιούργησε ένα βιοτεχνολογικό οπλοστάσιο υψηλού επιπέδου», λέει στην εφημερίδα La Repubblica o Iταλός ανοσολόγος Fabrizio Chiodo.

Ο Fabrizio Chiodo,  έχει καταγωγή από το Παλέρμο, είναι 35 ετών και είναι ο μόνος ξένος που εργάζεται στην κρατική ομάδα της Κούβας για την αναζήτηση εμβολίων κατά του Covid-19. Καθηγητής Χημείας και Ανοσολογίας υδατανθράκων στην Αβάνα, με μακρά εμπειρία στην Ισπανία και στη συνέχεια στην Ολλανδία, επέστρεψε πρόσφατα στην Ιταλία στο CNR στο Pozzuoli. Όπως υποστηρίζει, «μέχρι τα μέσα του 2021, η Κούβα θα έχει επίσης το εμβόλιο της και φυσικά δωρεάν».

Αυτή τη στιγμή σε ποιο στάδιο βρίσκεστε ;

Υπάρχουν τέσσερα κουβανικά εμβόλια που σχεδιάστηκαν, αναπτύχθηκαν και δοκιμάζονται. Η Κούβα παράγει το 90% των εμβολίων που χορηγούνται στον πληθυσμό της. Η εμπειρία δεκαετιών δημόσιας έρευνας είναι θεμελιώδης. Προσωπικά εργάζομαι στα Soberana 1 και Soberana 2, που σημαίνει «κυρίαρχο». Από τα τέσσερα εμβόλια είναι τα πιο γρήγορα αναπτυσόμενα. Σχεδιάζουμε να ολοκληρώσουμε τη φάση 3 εντός του πρώτου τριμήνου του 2021. Αυτή είναι η κλινική δοκιμή σε ανθρώπους, όπου μετράται η αποτελεσματικότητα του εμβολίου και, στη συνέχεια, ξεκινάμε με την εκστρατεία εμβολιασμού από τον Ιούνιο του 2021, χρησιμοποιώντας διαφορετικά σκευάσματα και στόχευση βάσει την «ηλικία του πληθυσμού.

Στην Κούβα πόσους νεκρούς είχε μέχρι στιγμής η πανδημία ;

Από 11,5 εκατομμύρια υπήρχαν 145 θάνατοι, σχετικά λίγοι. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η Κούβα πάντα συνδυάζει το σύστημα δημόσιας υγείας με τον ακαδημαϊκό και ερευνητικό κόσμο και υπάρχει μεγάλη εμπιστοσύνη. Η χώρα έχει την υψηλότερη αναλογία μεταξύ γιατρών και πολιτών. Σε κάθε οικογένεια υπάρχει σχεδόν ένας συγγενής που είναι γενικός γιατρός. Με τα χρόνια, κουβανοί γιατροί σε όλο τον κόσμο απέκτησαν εμπειρία με τον Έμπολα στην Αφρική, καθώς υπάρχει και  με τον δάγκειο πυρετό.

Στη χώρα τηρούνται τα μέτρα προστασίας, όπως μάσκες και αποστάσεις ;

Ναι βεβαίως και το ποσοστό θεραπείας των ασθενών είναι 92,5%. Όλα αντιμετωπίζονται με σπιτικά φάρμακα.

Το εμβόλιο που αναπτύσσει η χώρα προορίζεται μόνο για εκεί ή όχι ;

Η κύρια πρόθεση είναι να το παράγεται για την Κούβα, αλλά ως σοσιαλιστική χώρα θα το διανείμει σε όλες τις αναπτυσσόμενες χώρες που το ζητήσουν, δωρεάν. Μέχρι σήμερα, η Bio Cuba Pharma έχει 40.000 εργαζόμενους και ήδη εξάγει σε 48 χώρες παγκοσμίως. Η Κούβα διατηρεί επίσης μια καλή θεσμική σχέση με τον ΠΟΥ. Πρέπει να πω ότι στον τομέα της έρευνας κανείς στον κόσμο δεν χρησιμοποιεί τις προσεγγίσεις μας, οι οποίες ωστόσο έχουν τεράστιο πλεονέκτημα: το κόστος είναι χαμηλότερο .

Διαβάστε ακόμη...