Ιταλία: Γιατρός υποστηρίζει πως θεραπεύει τον Covid-19 στο σπίτι

Ένας Ιταλός γιατρός και δήμαρχος της Σάντα Λουτσία ντι Πάβε (περιοχή στο Τρεβίζο) που εδώ και 40 χρόνια εξασκεί το επάγγελμά του, από τότε που άρχισε η πανδημία, ξεκίνησε να επισκέπτεται ασθενείς με Covid-19 στο σπίτι τους προκειμένου να τους δίνει κατευθυντήριες οδηγίες.

Πρόκειται για μια άλλη προσέγγιση από αυτή που συστήνει προς το παρόν το Ιταλικό κράτος σε πολίτες που έχουν τα πρώτα συμπτώματα, δηλαδή να πάρουν παρακεταμόλη και να περιμένουν. Τη μέθοδο αυτή, δηλαδή της επίσκεψης στο σπίτι γιατρών, προτιμούν και άλλοι επιστήμονες όπως ο Γάλλος Ντιντιέρ Ραούλ και ο γιατρός Λουίτζι Καβάνα.

Παρόλο όμως τη σημαντική προσπάθειά του να θεραπεύει ασθενείς, αφού δεν έχει στο ενεργητικό του κανέναν νεκρό, στην Ιταλική Πολιτεία, όπως ο ίδιος λέει, δεν να αρέσει αυτή η μέθοδος.

Όπως υποστηρίζει  σε συνέντευξή του σε ιταλικό ραδιόφωνο, ο Ρικάρντο Ζούμσκι «όσοι γιατροί έμειναν σε επαφή με τους ασθενείς, μεταξύ άνοιξης και καλοκαιριού του 2020, ακόμα κι αυτοί που συνέστησαν υδροξυχλωροκίνη, τα αποτελέσματα ήταν ανατρεπτικά».

Ο ίδιος προσθέτει πως «οι κανόνες που έχουν θεσπιστεί από το Ιταλικό κράτος για την θεραπεία των ασθενών με Covid-19, αμφισβητούνται».

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξής του είπε:

 «Η επίσκεψη στο σπίτι είναι σημαντική, διότι ο ασθενής πρέπει να ακούσει ένα άτομο, το οποίος είναι ο γιατρός του που τον επισκέπτεται. Ο γιατρός τον ακούει, κάνει μια διάγνωση και αυτό του επιτρέπει καλύτερα αποτελέσματα. Και έτσι ο ασθενής δεν αισθάνεται μόνος του αφού ο γιατρός συνεχίζει να τον παρακολουθεί και να τον υποστηρίζει. Χρειαζόμαστε πάντα υποστήριξη, πόσο μάλλον όταν είμαστε άρρωστοι και όταν γύρω μας υπάρχει μια πληθώρα αρνητικών μηνυμάτων που φθάνουν ανά πάσα στιγμή από την τηλεόραση, από τον Τύπο και από καθηγητές που θα ήθελα να τους δω να αντιμετωπίζουν ανθρώπους από σπίτι σε σπίτι.

Δεν αποσκοπώ στο να διαφημίζομαι ότι μπορώ και αντιμετωπίζω ασθενείς στο σπίτι. Θέλω να στείλω ένα μήνυμα στις Αρχές ότι κάτι θα μπορούσε να γίνει, επειδή η τραγωδία  υπάρχει επειδή έχουμε ακόμα ένα πρωτόκολλο θεραπείας τηςι κυβέρνησης που λέει: πάρτε παρακεταμόλη  και περιμένετε.

Σημαίνει να προσεύχεσαι. Εάν πιστεύετε σε κάτι, προσευχηθείτε σε αυτό και ελπίζετε ότι θα πάει καλά. Αυτό είναι το δράμα.

Σίγουρα θα τα πράγματα θα μπορούσαν να ήταν καλύτερα και να  μην υπήρχε τόσο μεγάλη εξάπλωση του ιού. Δεν ονομάζω τη διαδικασία αυτή πρωτόκολλο θεραπείας, αλλά πρόκειται για την κλινική εμπειρία κάποιου στον τομέα. Δεν κέρδισα το βραβείο Νόμπελ στην Ιατρική, αλλά είδα  τι έκαναν σε άλλες καταστάσεις προσπαθώντας να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα. Δεδομένου ότι έχουμε πάντα αντιμετωπίσει την πνευμονία, δεν είναι κάτι νέο που ξαφνικά εμφανίστηκε.

Από αυτούς τους ασθενείς  που κατάφερα να θεραπεύσω από την αρχή, δεν έχω χάσει κανέναν. Ως αποτέλεσμα να με καλούν άτομα τα οποία δεν υπήρξαν ασθενείς μου αλλά ζητούν τη βοήθειά μου.

Σε κάποιες περιπτώσεις, υπήρχαν ασθενείς σε πολύ άσχημη κατάσταση , όπου δεν μπορούσαμε να κάνουμε κάτι αλλά στους δικούς μου ασθενείς που έκανα θεραπεία δεν είχα κανέναν νεκρό.

Ο καθένας είναι ένας διαφορετικός ασθενής. Ο γιατρός πρέπει να ακολουθήσει την εξέλιξη της αρρώστιας του, και σε έναν ασθενή με καρδιολογικό πρόβλημα δεν μπορείς απλά να του  πεις “πάρτε, αυτά είναι τα φάρμακα για καρδιακή ανεπάρκεια”. Πρέπει να τον παρακολουθήσεις, να δεις πώς ανταποκρίνεται και να αλλάξεις κάτι εάν είναι απαραίτητο. Πρέπει να είσαι εκεί παρών.

Ως δήμαρχος έχω αναφέρει πολλά στο Υπουργείο αλλά μέχρι στιγμής δεν έχω πάρει απαντήσεις. Προφανώς δεν μας δίνουν σημασία και δεν λαμβάνουν υπόψη αυτά τα οποία κάνω.  

Λυπάμαι που το λέω αλλά με υπονόμευσαν και με κυνήγησαν  επειδή συνέχιζα να χρησιμοποιώ υδροξυχλωροκίνη τον Ιούλιο, χωρίς να με νοιάζει για την απαγόρευση. Κι αυτό  επειδή ο ασθενής μου έπρεπε να υποβληθεί σε θεραπεία  και να μην διακινδυνέψει λόγω περιορισμών  που αργότερα αποδείχθηκαν λανθασμένοι και αβάσιμοι στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Επίσης οι αρμόδιες Αρχές μου είπαν να σταματήσω.

Δεν υπάρχει κανένας πόλεμος που  διεξάγεται, απλά θα πρέπει να διευθετηθούν ορισμένα ζητήματα προς όφελος όλων και φυσικά του Συστήματος Υγείας. Εάν θεραπεύονται ασθενείς στο σπίτι μειώνεται η εισαγωγή τους στα νοσοκομεία, στις εντατικές , μειώνονται οι θάνατοι.

Άλλη λύση δεν υπάρχει. Δεν υπάρχει αντιιικό φάρμακο που να λειτουργεί 100% έναντι αυτού του ιού.

Έχουμε όμως ευκαιρίες, και το μήνυμα προς τους γιατρούς πρέπει να είναι σαφές. Να πάνε επίσκεψη στο σπίτι και όχι να λένε από το τηλέφωνο στους ασθενείς, πάρτε παρακεταμόλη και βλέπουμε».

Διαβάστε ακόμη...