Ιταλία: Δικαστική απόφαση για αποζημίωση έπειτα από μη υποχρεωτικό εμβολιασμό

Καθώς στην Ιταλία πληθαίνουν οι φωνές οι οποίες ισχυρίζονται πως τα εμβόλια έχουν αρνητικές επιδράσεις στον ανθρώπινο οργανισμό, υπάρχει και μια απόφαση του Ακυρωτικού Δικαστηρίου της  χώρας η οποία φαίνεται πως παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον αφού αφορά αποζημίωση έπειτα από μη υποχρεωτικό εμβολιασμό κατά της ηπατίτιδας Α.

Το Ανώτατο Aκυρωτικό Δικαστήριο της Ιταλίας, με την αριθ. 7354/2021 απόφαση που δημοσιεύθηκε στις 16 Μαρτίου 2021, επέβαλε κυρώσεις σε υγειονομική Αρχή Ιταλικής Περιφέρειας,  για υπόθεση που αφορά  σε αποζημίωση πολίτη ο οποίος ισχυρίστηκε πως υπέστη βλάβες  που οφείλονται σε μη υποχρεωτικό εμβολιασμό.

Η συγκεκριμένη υπόθεση ξεκίνησε έπειτα από έφεση που κατατέθηκε. Σύμφωνα με το Δικαστήριο του Μπρίντιζι, «η συγκεκριμένη υπόθεση εμπίπτει στη σφαίρα εφαρμογής του νόμου 210/1992 και ο εμβολιασμός κατά της ηπατίτιδας Α αν και δεν επιβάλλεται, ενθαρρύνθηκε έντονα από την Περιφέρεια χωρίς να τεθεί στη διακριτική ευχέρεια του ατόμου». Ο προαναφερθείς κανόνας ορίζει ότι:  «Όποιος έχει δηλώσει, λόγω υποχρεωτικού εμβολιασμού με νόμο ή με εντολή ιταλικής υγειονομική Αρχής, τραυματισμό ή αναπηρία, η ψυχοσωματική βλάβη, έχει δικαίωμα αποζημίωσης από το κράτος, υπό τους όρους και με τον τρόπο που ορίζει ο παρών νόμος. (βλ. νόμος αριθ. 210/1992, άρθρο 1, πρώτο εδάφιο)».

Το Υπουργείο Υγείας της Ιταλίας προσέφυγε στο Ανώτατο Δικαστήριο κατά της απόφασης που επέβαλε το Εφετείο.

Το Ακυρωτικό Δικαστήριο όμως, αφού κήρυξε αντισυνταγματικό το άρθρ. 1, της παραγράφου I, του νόμου 210/1992 , απέρριψε την προσφυγή αναγνωρίζοντας, στην πραγματικότητα, «το δικαίωμα στην αποζημίωση που ζητήθηκε από τον πολίτη».

Πηγή: arcadia.legal (Αlessio Stefanini)

Διαβάστε ακόμη...