Ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα προϋποθέτει υγιές ήπαρ

Γράφει ο Μανώλης Συμβουλάκης,Γαστρεντερολόγος και Δ/ντής Β’ Γαστρεντερολογικής Κλινικής ΕΡΡΙΚΟΣ ΝΤΥΝΑΝ Hospital Center

Οι περισσότεροι άνθρωποι γνωρίζουν ότι το ήπαρ (συκώτι) κάνει πολλά για να μας κρατήσει υγιείς κάθε μέρα, αλλά ξέρατε ότι αυτό το εξαιρετικό όργανο εκτελεί περίπου 500 ζωτικές λειτουργίες συνεχώς; Παρόλο, που ίσως να θεωρείτε δεδομένα  τα ερυθρά αιμοσφαίρια και τις ορμόνες ή την ικανότητα του σώματός σας να μετατρέπει β-καροτένιο σε βιταμίνη Α,  δεν γνωρίζετε ότι το ήπαρ είναι η αιτία για όλα αυτά  – και θα πρέπει να είστε ευγνώμονες! Χωρίς αυτό, δεν θα επιβιώνατε.

Εάν και όλοι γνωρίζουμε ότι το ήπαρ  διαδραματίζει σημαντικό  ρόλο στην αποτοξίνωση, το ίδιο όργανο παίζει επίσης ρόλο στην ευεξία πολλών άλλων συστημάτων του σώματος. Για την εποχική ευεξία, για παράδειγμα, το ήπαρ έχει την ίδια ευθύνη όσο άλλα μέρη του ανοσοποιητικού συστήματος!

Ποιος ο ρόλος του ήπατος  στην υγεία του ανοσοποιητικού συστήματος; 

Το ήπαρ  διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της υγείας μας, υποστηρίζοντας το ανοσοποιητικό σύστημα, το οποίο αποτελείται από μια πολύπλοκη σειρά άμυνας.

Η έμφυτη ανοσία είναι το ήμισυ της εξίσωσης. Περιλαμβάνει μια μη ειδική αμυντική στρατηγική που βοηθά τον οργανισμό μέσα από ένα σύνολο προστατευτικών ενεργειών. Βλέννα, δάκρυα, σάλιο, θερμοκρασία σώματος, PH του αίματος, αναπνοή, απέκκριση αποβλήτων μέσω της πέψης – όλα είναι φυσικές προστατευτικές ενέργειες του οργανισμού  που παίζουν ρόλο στην άμυνα του. 

Το άλλο μισό είναι προσαρμοστική ανοσία. Η προσαρμοστική ανοσία  είναι μια πολύ εξειδικευμένη και συγκεκριμένη στρατηγική άμυνας. Είναι εν μέρει ένα παιχνίδι μνήμης και εν μέρει μια έξυπνη «μεταμφίεση» που μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα κύτταρά  μας για να εξαπατήσουν τον αντίπαλο και να τον «νικήσουν».

Ο ρόλος του ήπατος στην έμφυτη ανοσία:

  • Τα τριχοειδή κανάλια αίματος και τα τοιχώματα  του ήπατος περιέχουν κύτταρα που ονομάζονται κύτταρα Kupffer. Αυτά τα κύτταρα διασπούν τα χρησιμοποιημένα ερυθρά αιμοσφαίρια, έτσι ώστε τα νέα να μπορούν να παρέχουν οξυγόνο στους ιστούς μας. Λειτουργούν δηλαδή σαν οι σπουδαιότεροι «καθαριστές» του αίματος.
  • Το ήπαρ παράγει κύτταρα ΝΚ (φυσικά κύτταρα «φονιάδες») που είναι υπεύθυνα για τη φυσική ανοσία, προκαλούν απόπτωση (κυτταρικός θάνατος) σε κύτταρα που έχουν ξεπεράσει τη λειτουργία τους και βοηθούν στην καταπολέμηση των λοιμώξεων του σώματος.  Αυτός είναι ο λόγος που τα ΝΚ κύτταρα θεωρούνται σημαντικά για την προστασία  του ανθρώπινου σώματος έναντι των ιών του έρπητα όπως του απλού έρπητα, του ιού Epstein-Barr και του ιού της ανεμοβλογιάς (VZV) καθώς και για την καταστροφή των καρκινικών κυττάρων και την πρόληψη της εμφάνισης όγκων.

Ο ρόλος του ήπατος στην προσαρμοστική ανοσία

Το ήπαρ παράγει κύτταρα , τα Τ-λεμφοκύτταρα ή Τ-κύτταρα και τα Β κύτταρα που  αναγνωρίζουν συγκεκριμένα «μη ειδικά» αντιγόνα, που είναι εισβολείς στον ανθρώπινο οργανισμό. Από την στιγμή που τα εντοπίσουν, αφενός μεν  προσπαθούν να τα εξαλείψουν σε μέγιστο βαθμό, αφετέρου αφήνουν μια μόνιμη κληρονομιά των αντιγόνων που αντιμετωπίζουν, υπό την μορφή των κυττάρων μνήμης. Καθ’ όλη την διάρκεια ζωής ενός ανθρώπου τα κύτταρα μνήμης θα «θυμούνται» κάθε συγκεκριμένο αντιγόνο που αντιμετώπισαν και είναι σε θέση να εξαπολύσουν μια ισχυρή και ταχεία απάντηση αν το παθογόνο αυτό εμφανιστεί ξανά.

Όσο περισσότερα μαθαίνετε για το ήπαρ και την αφοσίωσή του στην υγεία του οργανισμού,τόσο περισσότερο θα θελήσετε να το φροντίσετε καλύτερα. Πώς μπορεί να γίνει αυτό; Η ενεργός συμμετοχή στην υγεία του ήπατος ξεκινά με την υποστήριξη του ήπατος σε καθημερινή βάση. 

Καταναλώνετε νερό

Είναι γνωστό ότι το νερό είναι απαραίτητο για τη ζωή. Στην πραγματικότητα, αποτελεί περίπου το 60% του ανθρώπινου σώματος. Όσον αφορά τον ρόλο του ήπατος στην ανοσία, το νερό παίζει σημαντικό ρόλο. Βοηθά στην κατασκευή ισχυρότερων αντισωμάτων στην περίπτωση της  έμφυτης ανοσίας καθώς οι φυσικοί μηχανισμοί αντιμετώπισης λειτουργούν αποτελεσματικότερα όταν το σώμα μας είναι καλά ενυδατωμένο. 

Φροντίστε να εντάξετε τα λαχανικά και τα χόρτα στη διατροφή σας  καθημερινά 

Το λάχανο, το μπρόκολο, το σπανάκι, ο μαϊντανός, τα αγγούρια (με άθικτο δέρμα πλούσιο σε διοξείδιο του πυριτίου) περιέχουν σε αφθονία  βιταμίνες C και A, μέταλλα όπως το κάλιο και το σίδηρο, καθώς και αντιοξειδωτικά. 

Λαμβάνετε ειδικά σκευάσματα  που βοηθούν στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και την προστασία της ηπατικής λειτουργίας

Είναι γεγονός ότι στις μέρες μας, προτείνονται πολλά  σκευάσματα για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και την ενίσχυση της ηπατικής λειτουργίας. Αυτό όμως του οποίου  πρόσφατες κλινικές μελέτες και η ανασκόπηση του Εργαστηρίου Κλινικής Φαρμακολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ απέδειξαν την ευεργετική του δράση είναι το NAFLiver, το οποίο  περιέχει  το πατενταρισμένο εκχύλισμα Prumus mume, που περιέχει Ουρσολικό και Ολεανολικό οξύ, σε συνδυασμό με Χολίνη. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις μελέτες και την ανασκόπηση του Εργαστηρίου Κλινικής Φαρμακολογίας του ΑΠΘ, το NAFLiver υποστηρίζει  αποτελεσματικά την φυσιολογική ηπατική λειτουργία  και αποτελεί αποτελεσματική λύση για γενική αποτοξίνωση και αντιμετώπιση της λιπώδους νόσου.

Διαβάστε ακόμη...