Ισχυρές αντηλιακές ιδιότητες έχουν οι φράουλες

 
Όλα δείχνουν ότι τα αντηλιακά του μέλλοντος θα φτιάχνονται από εκχύλισμα φράουλας. Σύμφωνα με ιταλούς και ισπανούς επιστήμονες η γνωστή φράουλα διαθέτει ισχυρές αντηλιακές ιδιότητες.


Η ερευνητική ομάδα καλλιέργησε ανθρώπινα δερματικά κύτταρα και μετά τους προσέθεσε εκχύλισμα φράουλας πλούσιο σε ανθοκυανίνες, με συμπύκνωση 0,05, 0,25 και 0,5 χιλιοστόγραμμα ανά χιλιοστό του λίτρο(mg/ml).

Οι ερευνητές πριν και μετά την προσθήκη του εκχυλίσματος, εξέθεσαν τα κύτταρα σε υπεριώδη ακτινοβολία και συμπέραναν ότι το εκχύλισμα φράουλας προσέφερε στα δερματικά κύτταρα σημαντική προστασία από την καταστροφική υπεριώδη ακτινοβολία.

Μάλιστα, σύμφωνα με την έρευνα, τα επίπεδα της υπεριώδους ακτινοβολίας στα οποία εκτέθηκαν τα δερματικά κύτταρα αντιστοιχούν σε παραμονή επί 90 λεπτά κάτω από τον καυτό ήλιο στη Γαλλική Ριβιέρα.

Ο επικεφαλής της μελέτης καθηγητής Μαουρίτσιο Μπατίνο δήλωσε: «Στην έρευνά μας επιβεβαιώσαμε την προστατευτική δράση της φράουλας απέναντι στην καταστροφή των δερματικών κυττάρων λόγω έκθεσής τους σε ακτινοβολία UVA» και πρόσθεσε «χαρίζει προστασία στις κυτταρικές σειρές που εκτίθενται στις συγκεκριμένες συνθήκες, οι οποίες μπορούν να προκαλέσουν την εμφάνιση καρκίνου και άλλων ασθενειών του δέρματος».

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο «Journal of Agricultural Food Chemistry».

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *