Ήρθε η ώρα να ξεπεράσεις τον φόβο σου για τα αεροπλάνα

Ο φόβος για τα αεροπλάνα είναι αρκετά συχνός, ίσως περισσότερο από ότι θα περιμέναμε. Ένα στα έξι άτομα έχουν τόσο μεγάλη φοβία που τους αποτρέπει από το να μπουν σε αεροπλάνο, ενώ ένα στα πέντε άτομα που πετούν συχνά χρησιμοποιούν το αλκοόλ ή τα φάρμακα ως μέσο διαφυγής από τον φόβο τους. Τα ταξίδια με αεροπλάνο είναι αποδεδειγμένα τα πιο ασφαλή, με τις πιθανότητες να βρεθείς σε ένα αεροπλάνο που πέφτει να είναι 1 στα 11 εκατομμύρια. Οι πιθανότητες να σωθείς από ένα αεροπλάνο που πέφτει είναι 95.7%, οπότε όπως και να το δεις η τύχη είναι με το μέρος σου.

Όλα αυτά τα νούμερα ίσως και να μην είναι τόσο καθησυχαστικά για εσένα που όποτε μπαίνεις στο αεροπλάνο δημιουργείς τα πιο τραγικά σενάρια στο μυαλό σου. Υπάρχουν, όμως, μερικοί τρόποι με τους οποίους μπορείς να κατευνάσεις τον φόβο σου για τα αεροπλάνα.

Κατανόησε τον φόβο σου για τα αεροπλάνα
Το πρώτο βήμα για να ξεπεράσεις τον φόβο σου είναι να τον κατανοήσεις. Τις περισσότερες φορές ο φόβος για τα αεροπλάνα δεν πηγάζει από τον φόβο για την πτήση, αλλά είναι άλλοι φόβοι που συνδέονται με την πτήση. Μερικοί από τους πιο κοινούς είναι ο φόβος του θανάτου, η κλειστοφοβία, η υψοφοβία, ο φόβος να κολλήσεις κορονοϊό, ακόμα και η σκέψη ότι θα σε κρίνουν οι άλλοι επιβάτες. Μόλις μπορέσεις να εντοπίσεις τι είναι αυτό ακριβώς που σε τρομάζει τότε είναι πιο εύκολο να το ξεπεράσεις.

Απομυθοποίησε τις αναταράξεις
Εντάξει όσο ψύχραιμοι κι αν είμαστε μερικές αναταράξεις στο αεροπλάνο μπορούν να προκαλέσουν ανατάραξη και μέσα μας. Όλα αυτά μέχρι να κατανοήσεις τι ακριβώς είναι οι αναταράξεις. Εμένα με βοήθησε πάρα πολύ ένα βίντεο μιας αεροσυνοδού στο TikTok που εξηγούσε πως μια ανατάραξη δεν μπορεί να προκαλέσει την πτώση του αεροπλάνου.

Οι αναταράξεις δεν είναι τίποτε άλλο από περίεργα ρεύματα ανέμου που προκαλούν στα αεροπλάνα μια μικρή ταλάντωση, καθόλου διαφορετική από την οδήγηση σε έναν ανώμαλο δρόμο. Αλλά δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας: Τα αεροπλάνα είναι ειδικά σχεδιασμένα για να χειρίζονται και να ελαχιστοποιούν τις αναταράξεις. Την επόμενη φορά που θα βρεθείς σε πτήση με αναταράξεις σκέψου την αεροσυνοδό του TikTok, η οποία μας παρομοιάζει τον ουρανό με ζελέ, μέσα στο οποίο βρίσκεται το αεροπλάνο, όπου ο αέρας δεν του επιτρέπει να πέσει.

Μάθε για την ασφάλεια των αεροπλάνων
Τα αεροπλάνα είναι πολύπλοκες μηχανές και λειτουργούν με τρόπους που λίγοι άνθρωποι κατανοούν. Ωστόσο, δεν είναι κακό να γνωρίζεις κι εσύ μερικά πράγματα με σκοπό να μειώσεις τον φόβο σου για τα αεροπλάνα. Τα αεροπλάνα είναι σχεδιασμένα για να αντέχουν σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης. Η ετοιμότητα είναι το κλειδί σε κάθε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, οπότε η γνώση ότι υπάρχουν οι απαιτούμενοι τρόποι για να αντιμετωπιστούν διάφορα σενάρια μπορεί να σε βοηθήσει να απαλύνεις κάθε ανησυχία.

Είναι, επίσης, χρήσιμο να κάνεις κάποια έρευνα σχετικά με την κυκλοφορία του αέρα στα αεροπλάνα για να ανακουφιστείς από τον φόβο σου να κολλήσεις κορονοϊό ή άλλη μεταδοτική ασθένεια, κατά τη διάρκεια μιας πτήσης. Στο αεροπλάνο διοχετεύεται συνεχώς φρέσκος αέρας. Μάλιστα ο αέρας της καμπίνας ανανεώνεται κάθε τρία λεπτά και κάθε ανακυκλωμένος αέρας περνάει από φίλτρα HEPA που απομακρύνουν το 99.9% των ακαθαρσιών, συμπεριλαμβανομένων των βακτηρίων και των ιών. Επίσης, ο αέρας σε μια καμπίνα συνήθως ρέει από το ταβάνι προς το πάτωμα και όχι από μπροστά προς τα πίσω, οπότε οι ρύποι συνήθως δεν στροβιλίζονται.

Διάβασε το ιστορικό των ατυχημάτων
Μπορεί να ακούγεται οξύμωρο, αλλά η γνώση αεροπορικών ατυχημάτων μπορεί να σε βοηθήσει να νιώσεις πιο άνετα σε μια πτήση. Μπορείς να παρακολουθήσεις μια εκπομπή όπως το Mayday η οποία ενημερώνει τους θεατές για τα αεροπορικά δυστυχήματα, αναλύει τι και γιατί πήγε στραβά και πώς άλλαξε ο κλάδος για να αποτρέψει ένα τέτοιο περιστατικό από το να ξανασυμβεί.

Μπορείς, επίσης, να παρακολουθήσεις βίντεο με όλες τις δοκιμές στις οποίες πρέπει να υποβληθούν τα αεροπλάνα προτού εγκριθούν για πτήση – από δοκιμές καταπόνησης που δείχνουν πόσο μπορούν να λυγίσουν τα φτερά μέχρι ακραίες δοκιμές πτήσης που φτάνουν στα όρια ενός αεροσκάφους. Τα αεροπλάνα είναι πραγματικά σκληρά.

Μίλα με τους αεροσυνοδούς
Οι αεροσυνοδοί είναι πάντα εκεί για να μας βοηθήσουν. Είναι εκπαιδευμένοι να αντιμετωπίζουν λιποθυμίες και μια σειρά από διάφορα περιστατικά υγείας που μπορεί να συμβούν στο αεροπλάνο.

Είναι, επίσης, ειδικοί σε θέματα αεροπορικής ασφάλειας. Οι αεροπορικές εταιρείες απαιτούν από τους αεροσυνοδούς να κάνουν προσωπική εκπαίδευση μία φορά τον χρόνο και αυτή συμπληρώνεται με τακτική διαδικτυακή εκπαίδευση, για να διασφαλίσουν ότι είναι ενημερωμένοι σχετικά με τις διαδικασίες έκτακτης ανάγκης.

Διάλεξε μια θέση που δεν σε τρομάζει
Η επιλογή της θέσης είναι ένα από τα λίγα πράγματα στα οποία έχεις τον έλεγχο σε μια πτήση. Ίσως σου κοστίσει λίγο, αλλά η ψυχική σου υγεία το αξίζει. Αν έχεις εντοπίσει για παράδειγμα ότι ο φόβος σου είναι το ύψος τότε επίλεξε μια θέση μακριά από παράθυρο. Αν σου φέρνει δυσφορία το γεγονός ότι είσαι περιορισμένη μέσα στο αεροπλάνο τότε διάλεξε τη θέση πίσω από την πόρτα που έχεις άπλετο χώρο για να απλώσεις τα πόδια σου.

Βρες έναν αντιπερισπασμό
Μια καλή ταινία, η αγαπημένη σου μουσική playlist ή ένα podcast, μπορούν να σου αποσπάσουν την προσοχή, ωστόσο μπορεί να μην είναι αρκετά. Βρες μια ενδιαφέρουσα δραστηριότητα που θα σου αποσπάσει την προσοχή από το άγχος. Για παράδειγμα, μπορείς να λύνεις sudoku ή εξισώσεις μαθηματικών (ναι, υπάρχουμε κι εμείς που μας αρέσουν0, έτσι ώστε να κρατάς τον εγκέφαλο σου σε εγρήγορση και να επικεντρωθείς σε κάτι άλλο εκτός από την πτήση.

Κάνε τεχνικές γείωσης ή ασκήσεις αναπνοής
Η γείωση θα σε βοηθήσει να βγεις από τις σκέψεις σου και να επικεντρωθείς στο περιβάλλον σου. Όταν ασκείς τεχνικές γείωσης, αποκτάς επίγνωση των πέντε αισθήσεων σου στο περιβάλλον που βρίσκεσαι. Όταν νιώσεις τον φόβο να σε κατακλύζει προσπάθησε να εντοπίσεις τι ακούς, τι νιώθεις με τα χέρια σου, τι μυρίζεις, τι γεύεσαι και τι βλέπεις. Επίσης, οι τεχνικές αναπνοής για τη μείωση του άγχους, θα μεγιστοποιήσουν την αναπνοή σου, αντί ο φόβος και η ανησυχία να αυξήσουν τον καρδιακό του ρυθμό και να προκαλέσουν ενδεχομένως κρίση πανικού.

Κάν’το έτσι κι αλλιώς
Η θεραπεία έκθεσης είναι πραγματικά ένας σταθερός τρόπος αντιμετώπισης μιας φοβίας. Η έκθεση θα σου επιτρέψει να έρθεις σε επαφή με το ερέθισμα που σου προκαλεί φόβο και να διαψεύσεις τις υπερβολικές, παράλογες σκέψεις σου γύρω από το φόβο. Η αποφυγή, από την άλλη πλευρά, απλώς επιδεινώνει τον φόβο. Έτσι, αν θέλεις πραγματικά να ξεπεράσεις τον φόβο της πτήσης, το καλύτερο πράγμα που μπορείς να κάνεις για τον εαυτό σου είναι να μπεις σε ένα αεροπλάνο, ακόμα κι αν η αρχή είναι μια πολύ σύντομη πτήση και να προχωρήσεις αργότερα σε πιο μακρινούς προορισμούς.

Διαβάστε ακόμη...