ΗΠΑ: Οι γιατροί επικεντρώνονται στη θεραπεία με πλάσμα και ευχαριστούν τους Ιταλούς συναδέλφους τους

«Πιστεύουμε πραγματικά σε αυτή τη θεραπεία. Είναι ασφαλής. Τα δεδομένα μάλιστα μας οδηγούν στο να πιστεύουμε ότι είναι αποτελεσματική». Στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι υγειονομικές Αρχές επενδύουν στη θεραπεία κατά της Covid-19 με πλάσμα ασθενών που ανάρρωσαν, η οποία επίσης έχει λάβει την έγκριση του FDA. Το ότι η συγκεκριμένη μέθοδος εφαρμόζεται τώρα στο εξωτερικό (αφού πρωτοπόροι ήταν οι Ιταλοί) οφείλεται στον

Ήδη 15.000 ασθενείς με Covid-19 έχουν θεραπευτεί

«Στις ΗΠΑ, πιστεύουμε ακράδαντα στη θεραπεία με πλάσμα. Προς το παρόν, έχουμε θεραπεύσει, τις τελευταίες 6 εβδομάδες, περίπου 15.000 ασθενείς με πλάσμα που πήραμε από ασθενείς που ανάρρωσαν. Τα δεδομένα που προκύπτουν από τους πρώτους 5.000 αποδεικνύουν πως η έγχυση πλάσματος είναι ασφαλής» δηλώνει ο καθηγητής.

«Σε αυτούς τους πρώτους 5.000 ασθενείς» εξήγησε ο καθηγητής Santin «παρατηρήσαμε παρενέργειες σε λιγότερο από το 1%. Είμαστε πολύ σίγουροι ότι αυτός ο τύπος θεραπείας είναι ασφαλής. Και ερευνούμε τις περιπτώσεις ασθενών που δεν έχουν λάβει το πλάσμα σε σύγκριση με εκείνους που το έλαβαν. Έτσι θα μπορέσουμε να καταλάβουμε αν αυτό που υποθέσαμε -δηλαδή ότι η θεραπεία δρα αποτελεσματικά- μειώνει τη θνησιμότητα».

Ενεργή υποστήριξη από το FDA

Ο Santin διευκρίνισε πως «τα προκαταρκτικά δεδομένα μάς οδηγούν στο να πιστεύουμε ότι αυτός ο τύπος θεραπείας είναι αποτελεσματικός. Ωστόσο οι 15.000 ασθενείς μέχρι στιγμής έχουν υποβληθεί σε θεραπεία στο πλαίσιο παρηγορητικής φροντίδας. Πρόκειται για ασθενείς που έχουν σοβαρά συμπτώματα ή είναι διασωληνωμένοι. Επομένως πρέπει να βασιστούμε σε αυτό που βλέπουμε».

Ο Santin υπενθύμισε επίσης ότι «αυτός ο τύπος προσέγγισης υποστηρίζεται και εγκρίνεται από το FDA, σε όλες τις μορφές νέας θεραπείας. Σε αυτή τη συγκεκριμένη περίπτωση, το FDA όχι μόνο ενέκρινε τη χρήση του, αλλά επικοινώνησε με όλες τις αμερικανικές τράπεζες αίματος και ζήτησε από τον Αμερικανικό Ερυθρό Σταυρό να συντονίσει τη συλλογή και τη διανομή αίματος σε όλα τα αμερικανικά νοσοκομεία».

«Στην Παβία και τη Μάντοβα οι πρωτοπόροι συνάδελφοι»

«Προς το παρόν» επισήμανε ο Santin «δεν υπάρχουν εμβόλια και στοχευμένες αντιικές θεραπείες οι οποίες να είναι αποτελεσματικές κατά του κορωνοϊού. Βρισκόμαστε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης με παθητική ανοσοποίηση. Δηλαδή η χρήση πλάσματος ασθενών που ανάρρωσαν, πλούσιου σε εξουδετερωτικά αντισώματα έναντι του κορωνοϊού, αντιπροσωπεύει μια θεραπεία που μπορούμε να ακολουθήσουμε αμέσως σε ασθενείς που παρουσιάζουν σοβαρές επιπλοκές οι οποίες μπορούν να οδηγήσουν σε θάνατο».

Σχετικά με τη δουλειά που έκαναν οι ερευνητές San Matteo από την Παβία και Poma από τη Μάντοβα, ο Santin σχολίασε: «Οι συνάδελφοι ήταν πρωτοπόροι στην Ιταλία όσον αφορά τη συγκεκριμένη θεραπεία. Τα δεδομένα του πρωτοκόλλου δεν έχουν ακόμη δημοσιευτεί, αλλά ξέρω ότι θα πρέπει να γίνει σύντομα. Ελπίζω ότι αυτή η θεραπεία, τόσο στην Ιταλία όσο και στην Αμερική, μπορεί να διατεθεί αμέσως σε όλα τα νοσοκομεία στα οποία νοσηλεύονται ασθενείς με σοβαρές μορφές της νόσου Covid-19».

 

Διαβάστε ακόμη...