Ιός του κοινού κρυολογήματος «σκοτώνει» καρκινικούς όγκους

 
Την πεποίθησή τους ότι ένας ιός του κοινού κρυολογήματος θα μπορούσε να αποτελέσει το ισχυρό θεραπευτικό όπλο ενάντια σε κάθε μορφή καρκινικού όγκου, εκφράζουν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Leeds.


Οι Βρετανοί επιστήμονες κάνουν λόγο για έναν απλό ρεοϊό, ο οποίος θα μπορούσε να εγχύεται στον ανθρώπινο οργανισμό, με ένεση, και στη συνέχεια να προσεγγίζει το στόχο του (τον καρκινικό όγκο), κρυμμένος πίσω από ερυθρά αιμοσφαίρια, προκειμένου να τον χτυπήσει και να τον εξολοθρεύσει!

Είναι ήδη επιστημονικά γνωστό ότι ο ρεοϊός επιτίθεται και σκοτώνει καρκινικά κύτταρα. Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι η ενδοφλέβια χορήγηση του ιού σε καρκινοπαθείς, κυρίως παχέος εντέρου και ήπατος, σκοτώνει αρκετά καρκινικά κύτταρα και παράλληλα ενεργοποιεί το ασθενές ανοσοποιητικό σύστημα των καρκινοπαθών κατά άλλων καρκινικών κυττάρων!

Η μόνη αμφιβολία των Βρετανών είναι μήπως το ανοσοποιητικό σύστημα αναγνωρίζει ως «εχθρό» τον ρεοϊό και προσπαθεί να τον εξοντώσει πριν εκείνος φτάσει στον καρκινικό όγκο.

Η μελέτη τους, η οποία δημοσιεύτηκε στην ιατρική επιθεώρηση «Science Translational Medicine», έδειξε ότι ρεοϊοί θα μπορούσαν- παρ΄όλα αυτά- να αποφύγουν τα «όπλα» του ανοσοποιητικού συστήματος και, εν τέλει, να χτυπήσουν τους καρκινικούς όγκους, κρυμμένοι πίσω από ερυθρά αιμοσφαίρια. Ήδη, η μελέτη χαρακτηρίζεται ως «σημαντικό βήμα» για την ανάπτυξη νέων αντικαρκινικών θεραπειών, οι οποίες θα μπορούσαν μάλιστα να αρχίσουν να εφαρμόζονται πολύ σύντομα, ίσως πριν από το 2015.

Οι ρεοϊοί είναι συνήθως ακίνδυνοι, αφού ευθύνονται μόνο για στομαχικές διαταραχές και για κρυολογήματα, ιδίως στην παιδική ηλικία. Ωστόσο, φαίνεται ότι έχουν την ικανότητα να μολύνουν και να σκοτώνουν κάποια καρκινικά κύτταρα, χωρίς να προκαλούν βλάβες σε παρακείμενους υγιείς ιστούς.

Τα πρώτα πειράματα σε ποντίκια, όπου ο ρεοϊός δεν εγχύθηκε με ένεση, έδειξαν ότι δεν μπορεί να φτάσει τον στόχο του, δηλαδή τον καρκινικό όγκο, επειδή δέχονταν επίθεση, στο μεταξύ, από το ανοσοποιητικό σύστημα. Το συμπέρασμα, λοιπόν, ήταν ότι ο ρεοϊός πρέπει να εγχύεται ενέσιμα απευθείας μέσα στον όγκο, ή να χορηγείται παράλληλα με άλλα φάρμακα που θα τον προστατεύουν από την επίθεση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Μελέτη που ακολούθησε, αυτή τη φορά σε 10 ανθρώπους, επιβεβαίωσε την υπόθεση ότι, πράγματι, ο ρεοϊός μπορεί να κρυφτεί πίσω από ερυθρά αιμοσφαίρια, να ξεφύγει από τα αμυντικά όπλα του ανοσοποιητικού συστήματος και, τελικά, να φτάσει στον καρκινικό όγκο. Όπως επισημαίνει ο Δρ. Κέβιν Χάριγκτον από το «Institute of Cancer Research», όλοι οι ασθενείς έπασχαν από προχωρημένο καρκίνο του παχέος εντέρου που είχε κάνει μετάσταση στο ήπαρ. Αφού υποβλήθηκαν σε χειρουργική θεραπεία, στη συνέχεια έγινε στοχευμένη επιμόλυνσή τους με κάποια δόση ρεοϊών. Στις εργαστηριακές εξετάσεις που ακολούθησαν φάνηκε ότι οι ρεοϊοί εντοπίζονταν στον καρκινικό όγκο αλλά όχι και στο υγιές τμήμα του ήπατος, κάτι που σημαίνει ότι «χτυπούσαν» επιλεκτικά και μόνο τον καρκίνο. Όσον αφορά στο αίμα, οι ρεοϊοί εντοπίζονταν μόνο σε ερυθρά αιμοσφαίρια- όχι στο υγρό πλάσμα αίματος όπου «κολυμπούν» τα αιμοσφαίρια- κάτι που σημαίνει ότι χρησιμοποιούσαν τα ερυθρά αιμοσφαίρια ως ασπίδα ενάντια στο ανοσοποιητικό σύστημα, μέχρι να προσεγγίσουν τον καρκινικό όγκο.

Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο καθηγητής Άλαν Μέλχερ από το Πανεπιστήμιο του Leeds, «ο ρεοϊός είναι, τελικά, πολύ πιο έξυπνος απ΄ ό,τι φανταζόμασταν. Δεν έχουμε, πλέον, καμία αμφιβολία ότι τέτοιοι ρεοϊοί θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν, σε συνδυασμό με χημειοθεραπεία, για να καταπολεμήσουμε πολλές μορφές καρκινικών όγκων».

Εξίσου αισιόδοξος και ο Δρ. Κέβιν Χάρινγκτον, δήλωσε: «Οι θεραπείες με ρεοϊούς είναι πραγματικά ελπιδοφόρες. Αυτή η μελέτη αποδεικνύει ότι είναι πολύ πιθανόν να μεταφέρουμε αυτές τις θεραπείες, με μια απλή ένεση, μέσω της κυκλοφορίας του αίματος, απευθείας στους καρκινικούς όγκους».

Πηγή: healthpress.gr

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *