Ιός Δυτικού Νείλου: 11 τα κρούσματα στην Ελλάδα

Και δεύτερος θάνατος από το ιό του Δυτικού Νείλου σε διάστημα μόλις δέκα ημερών από τον πρώτο ενώ τα κρούσματα που έχουν καταγραφεί συνολικά έφτασαν τα έντεκα εκ των οποίων τα οκτώ μόλις την τελευταία εβδομάδα. Μετά τον θάνατο της 92χρονης γυναίκας πριν από μερικές ημέρες, σήμερα ο ΕΟΔΥ, ανακοίνωσε έναν ακόμη θάνατο από τον ιό του Δυτικού Νείλου, αυτόν μιας 81χρονης γυναίκας. Πρόκειται για θανάτους που αφορούν ασθενείς με λοίμωξη από τον ιό και με εκδηλώσεις από το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα.

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ από την αρχή της περιόδου 2023, μέχρι την 01/08/2023 (ώρα 11.00 π.μ.), διαγνώστηκαν συνολικά 11 εγχώρια κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου στην Ελλάδα, εκ των οποίων τα δέκα παρουσίασαν εκδηλώσεις από το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα (ΚΝΣ, εγκεφαλίτιδα ή/και μηνιγγίτιδα ή/και οξεία χαλαρή παράλυση) και ένα κρούσμα είχε ήπιες εκδηλώσεις.

Κατά τη διάρκεια της τελευταίας εβδομάδας δηλώθηκαν οκτώ νέα κρούσματα. Αυτή τη στιγμή, νοσηλεύονται τρεις ασθενείς, εκ των οποίων ένας σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, σε κάθε ένα κρούσμα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου με προσβολή του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος, αντιστοιχούν περίπου 140 μολυνθέντες από τον ιό με ήπια συμπτωματολογία ή ασυμπτωματικοί.

Τα 11 κρούσματα έχουν καταγραφεί στους εξής Δήμους της χώρας:

Δύο κρούσματα στο Δήμο Νέστου

Δύο κρούσματα στο Δήμο Καρδίτσας

Ένα κρούσμα στο Δήμο Μουζακίου

Ένα κρούσμα στο Δήμο Παλαμά

Ένα κρούσμα στο Δήμο Λαρισαίων

Ένα κρούσμα στο Δήμο Βέροιας

Ένα κρούσμα στο Δήμο Πέλλας

Ένα κρούσμα στο Δήμο Ηράκλειας.

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση έως τις 26/07/2023, έχουν καταγραφεί εκτός από την Ελλάδα κρούσματα λοίμωξης σε Ιταλία και Ουγγαρία.

Καταλήγοντας ο ΕΟΔΥ συστήνει τη λήψη μέτρων ατομικής προστασίας από τα κουνούπια ως τα πλέον ενδεδειγμένα μέτρα για τον έλεγχο της νόσου.

Διαβάστε ακόμη...