Ημερίδα «Μία 10ετία Φαρμάκου»: Ορόσημα, Ευκαιρίες, Προκλήσεις για το Μέλλον

Η Ημερίδα «Μία 10ετία Φαρμάκου: Ορόσημα, Ευκαιρίες, Προκλήσεις για το Μέλλον» ανοίγει την αυλαία της στην Αθήνα, την Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2023, στο Ξενοδοχείο Novotel. Η Ημερίδα είναι αφιερωμένη στο Φάρμακο και την Πολιτική Φαρμάκου στη χώρα μας, στις εξελίξεις της προηγούμενης δεκαετίας, αλλά και στους περιορισμούς, τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες που θα φέρει η επόμενη μέρα.

Υπάρχουν ευκαιρίες για απαραίτητες και σημαντικές αλλαγές στην εθνική πολιτική φαρμάκου στο μέλλον;

Στόχος της Ημερίδας είναι να γίνει μια ουσιαστική συζήτηση γύρω από τα φλέγοντα θέματα πολιτικής υγείας και φαρμακευτικής πολιτικής της χώρας με σκοπό να κατατεθούν προτάσεις για την επίλυση των όποιων δυσλειτουργιών. Επιπλέον, η εκδήλωση θα λειτουργήσει και ως πλατφόρμα ενημέρωσης και συζήτησης μεταξύ όλων των εμπλεκομένων στον χώρο του φαρμάκου, προκειμένου να προβληθεί μια βιώσιμη πρόταση φαρμακευτικής πολιτικής για το μέλλον και να προκύψει ένα κοινό όραμα με γνώμονα την ισότιμη και αδιάλειπτη πρόσβαση των ασθενών στις θεραπείες και τα φάρμακα που έχουν ανάγκη. 

Τις εργασίες της Ημερίδας θα συντονίσει ο Καθηγητής, Διευθυντής του Εργαστηρίου «Οικονομικών και Διοίκησης της Υγείας» στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς, Τμήμα Οικονομικής Επιστήμης Αθανάσιος Βοζίκης

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η συζήτηση Στρογγυλής Τραπέζης για το όριο της φαρμακευτικής δαπάνης και την πρόκληση των νέων θεραπειών, την οποία θα συντονίσει ο Καθηγητής Πολιτικής Υγείας, Κοσμήτορας στη Σχολή Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου Κυριάκος Σουλιώτης. Στη συζήτηση έχουν προσκληθεί να συμμετάσχουν ο Υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, ο Γενικός Διευθυντής ΙΟΒΕ και Καθηγητής Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών Νίκος Βέττας, Πρόεδροι των Συνδέσμων ΣΦΕΕ, ΠΕΦ, PIF και οι Τομεάρχες Υγείας ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ.

Την ενότητα με θέμα τη Φαρμακευτική Πολιτική και τα Εργαλεία για τον Έλεγχο της Δαπάνης θα συντονίσει ο Αναπληρωτής Καθηγητής, Αναπληρωτής Διευθυντής, LSE Health, Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής, London School of Economics, Πάνος Καναβός, στο πλαίσιο της οποίας ο Καθηγητής Διοίκησης και Οργάνωσης Υπηρεσιών Υγείας, Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας, Σχολή Κοινωνικών, Πολιτικών & Οικονομικών Επιστημών Δ.Π.Θ. Νίκος Πολύζος θα παρουσιάσει για πρώτη φορά τα αποτελέσματα μελέτης για την 10ετή Αξιολόγηση της Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης Φαρμάκου.

Με ποιον τρόπο θα διαχειριστεί η χώρα μας στο μέλλον τη φαρμακευτική καινοτομία;

Θα μπορέσει η Ελλάδα να προχωρήσει στην ενσωμάτωση μοντέλων χρηματοδότησης της φαρμακευτικής καινοτομίας όπως έχουν κάνει και άλλες Ευρωπαϊκές χώρες;

Σε αυτά τα ερωτήματα θα επικεντρωθούν οι εργασίες της σχετικής ενότητας την οποία θα συντονίσει ο Επίκουρος Καθηγητής Οικονομικών της Υγείας, Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, Πρόεδρος του Ινστιτούτου Οικονομικών της Υγείας (i-hecon), Κώστας Αθανασάκης. Στην εν λόγω συνεδρία θα συμμετάσχουν μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος του ΕΟΦ Δημήτρης Φιλίππου, η Πρόεδρος της Επιτροπής Αξιολόγησης και Αποζημίωσης Φαρμάκων Ανθρώπινης Χρήσης Φλώρα Μπακοπούλου και ο Γιάννης Σωτηρίου, Διευθύνων Σύμβουλος ΙΦΕΤ. 

Μπορεί η χώρα μας να αξιοποιήσει τα δεδομένα για να ελέγξει αποτελεσματικότερα την πολιτική φαρμάκου;

Σε αυτό και σε άλλα ερωτήματα θα δώσει απάντηση η ενότητα που θα επικεντρωθεί στις απαιτήσεις των Ιατρών και Ερευνητών για τη χρήση RWE & RWD στην Ελλάδα, στην οποία αναμένεται να συμμετάσχουν εκπρόσωποι μεγάλων Επιστημονικών Ιατρικών Εταιριών όπως η Πρόεδρος Εταιρείας Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας (ΕΟΠΕ), Ζένια Σαριδάκη-Ζώρα, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας, Ιωάννης Κανακάκης καιο Πρόεδρος της Εταιρείας Γενικής / Οικογενειακής Ιατρικής Ελλάδος ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ, Δημήτριος Καρανάσιος. Από την πλευρά του Υπουργείου Υγείας θα συμμετάσχει η Παναγιώτα Μήτρου, Προϊσταμένη Αυτοτελούς Τμήματος Θεραπευτικών Πρωτοκόλλων και Μητρώων Ασθενών, ενώ την ενότητα θα συντονίσει ο Επιστημονικός Δ/ντης HealThink, Πάνος Σταφυλάς.

Η Ημερίδα θα ολοκληρωθεί με τη Στρογγυλή Τράπεζα που αφορά στον Εκσυγχρονισμό των Ψηφιακών Υπηρεσιών Υγείας και Φαρμάκου στην Ελλάδα, στην οποία θα συμμετάσχουν ο Γενικός Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας και Πρόεδρος της Επιτροπής Παρακολούθησης της Φαρμακευτικής Δαπάνης, Γιάννης Κωτσιόπουλος, η Πρόεδρος και Διευθύνουσα Σύμβουλος ΗΔΙΚΑ ΑΕ, Νίκη Τσούμα, ο Πρόεδρος του Ελληνικού Συνδέσμου Πληροφορικής Υγείας (ΕΣΠΥ), Γιώργος Κακουλίδης, ο Aντιπρόεδρος HL7 Hellas, Αλέξανδρος Μπέρλερ και ο Επικεφαλής Κέντρου Εφαρμογών και Υπηρεσιών Ηλεκτρονικής Υγείας, Ίδρυμα Τεχνολογίας & Έρευνας (ΙΤΕ), Δημήτριος Κατεχάκης. 

Δείτε εδώ τους ομιλητές του Συνεδρίου

Οι Βασικές Ενότητες της Ημερίδας θα αναλύσουν τα παρακάτω θέματα: 

  • Το Όριο της Φαρμακευτικής Δαπάνης, Η Πρόκληση των Νέων Θεραπειών, Αγκυλώσεις και Ευκαιρίες 
  • Φαρμακευτική Πολιτική: Εργαλεία για τον Έλεγχο της Δαπάνης (Clawback, Συμφωνίες Επιμερισμού Κινδύνου κ.ο.κ.) 
  • Νέες Καινοτόμες Θεραπείες & Μοντέλο Χρηματοδότησης Της Φαρμακευτικής Καινοτομίας 
  • Οι Απαιτήσεις των Ιατρών & Ερευνητών για τη Χρήση RWE & RWD στην Ελλάδα 
  • Ο Εκσυγχρονισμός των Ψηφιακών Υπηρεσιών Υγείας και Φαρμάκου στην Ελλάδα 

 Περισσότερες πληροφορίες για την Ημερίδα «Μία δεκαετία Φαρμάκου: Ορόσημα, Ευκαιρίες, Προκλήσεις για το Μέλλον» και για τη διαδικασία εγγραφής σας, μπορείτε να βρείτε εδώ

Η Ημερίδα τελεί υπό την αιγίδα της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ), του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ), του Φόρουμ Φαρμακευτικής Καινοτομίας (PIF) και του Συλλόγου Αντιπροσώπων Φαρμακευτικών Ειδών & Ειδικοτήτων (ΣΑΦΕΕ).

Διαβάστε ακόμη...