Σε ετοιμότητα τίθενται οι υγειονομικές αρχές της χώρας μας, στον απόηχο της επιδημικής έξαρσης της ιλαράς στην Ευρώπη. Η ενίσχυση της εμβολιαστικής κάλυψης σε παιδιά και ενήλικες που δεν έχουν πραγματοποιήσει τη 2η δόση, η θωράκιση ευάλωτων πληθυσμών και η εκπαίδευση του νεότερου υγειονομικού προσωπικού προκειμένου να αναγνωρίζει την κλινική εικόνα της ιλαράς, βρίσκονται στο επίκεντρο της στρατηγικής του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).
Στο πλαίσιο αυτό, είναι προγραμματισμένη για σήμερα μια άτυπη συνάντηση στον ΕΟΔΥ, σε επιχειρησιακό επίπεδο, στην οποία θα συζητηθεί η σύσταση ομάδας εργασίας με ρόλο την οργάνωση παρεμβάσεων που θα προλάβουν ένα «κύμα» ιλαράς, όπως ήταν το τελευταίο του 2017-2018. Η κινητοποίηση του Οργανισμού κατευθύνεται από την αξιοσημείωτη αύξηση περιστατικών ιλαράς στην Ευρώπη το 2023. Επιπλέον, όπως προκύπτει από πληροφορίες, καταγράφεται τοπική έξαρση κρουσμάτων στην Κρήτη.
Η… χαλαρότητα στον εμβολιασμό είναι αυτή που φέρνει αύξηση των κρουσμάτων ιλαράς. Στην Ελλάδα, τα ακριβή ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης δεν είναι γνωστά και αυτό καθώς δεν ενημερώνεται το μητρώο εμβολιασμού των παιδιών που έχει τεθεί σε εφαρμογή – οι παιδίατροι αντιμετωπίζουν δυσκολίες καθώς πρόκειται για μια χρονοβόρο διαδικασία, όπως λένε. Ο ΕΟΔΥ, προκειμένου να ορίσει τον «οδικό χάρτη» για τυχόν επιδημία της νόσου ζήτησε από την ΗΔΙΚΑ ακριβή στοιχεία συνταγογράφησης των εμβολίων όλα τα προηγούμενα χρόνια.
Το πρόβλημα, όπως φαίνεται, εντοπίζεται στους γεννημένους πολίτες μετά το 1970 και ειδικά μετά το 1990, καθώς είναι πολύ πιθανό να μην έχουν κάνει και τις δύο δόσεις του εμβολίου. Οι υγειονομικές αρχές κρίνουν ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό οι πολίτες αυτοί να ελέγξουν την εμβολιαστική τους κατάσταση σε σχέση με την ιλαρά. Την ίδια στιγμή, η πανδημία αποδείχθηκε ένας περιοριστικός παράγοντας εμβολιασμού, με τους ειδικούς του ΕΟΔΥ να εκτιμούν ότι αρκετά μικρά παιδιά που το εμβολιαστικό τους πρόγραμμα συνέπεσε με την πανδημία κορωνοϊού έχουν ανοσιακό κενό.