Ιγμορίτιδα: Γνωρίστε τα συμπτώματα και δείτε ποια είναι η κατάλληλη θεραπεία

Η ιγμορίτιδα είναι μια φλεγμονή ή πρήξιμο του ιστού που καλύπτει τα ιγμόρεια. Κανονικά, τα ιγμόρεια γεμίζουν με αέρα, αλλά όταν οι ρινικοί κόλποι βουλώνουν και γεμίζουν με υγρό (βλέννα), τότε μικρόβια (βακτήρια, ιοί και μύκητες) μπορεί να αναπτυχθούν στα ιγμόρεια και να προκαλέσουν μόλυνση.

Οι ρινικοί κόλποι μπορεί να κλείσουν λόγω ενός κοινού κρυολογήματος, μιας αλλεργικής ρινίτιδας (οίδημα του βλεννογόνου της μύτης), ρινικών πολυπόδων (μικροί όγκοι στην εσωτερική επένδυση της μύτης), ή σκολίωσης του ρινικού διαφράγματος (μετατόπιση στη ρινική κοιλότητα).

Συμπτώματα ιγμορίτιδας
Μερικά από τα κύρια συμπτώματα της ιγμορίτιδας περιλαμβάνουν:

-Πόνο/πίεση στο πρόσωπο

-Ρινική συμφόρηση

-Ρινική καταρροή

-Απώλεια της όσφρησης

-Βήχα/συμφόρηση

-Πυρετό

-Κακοσμία στόματος

-Κόπωση

-Πόνο στα δόντια

Η οξεία ιγμορίτιδα μπορεί να διαγνωστεί όταν ένα άτομο έχει δύο ή περισσότερα από αυτά τα συμπτώματα και/ή παχύρρευστη, πρασινωπή ή κιτρινωπή βλέννα και ρινική καταρροή.

Τρόποι αντιμετώπισης

Η θεραπεία για την ιγμορίτιδα εξαρτάται από τη σοβαρότητά της.

Οξεία ιγμορίτιδα
Αν έχετε μια απλή μόλυνση των ρινικών κόλπων, ο γιατρός σας μπορεί να σας συστήσει θεραπεία με αποσυμφορητικά και εισπνοές ατμού. Η χρήση αποσυμφορητικών ρινικών σταγόνων ή σπρέι μπορεί επίσης να είναι αποτελεσματική στον έλεγχο των συμπτωμάτων.

Ωστόσο, όπως όλα τα φάρμακα, έτσι και αυτά δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούνται πέραν της συνιστώμενης χρήσης τους. Αυτή κυμαίνεται συνήθως από 4 έως 5 ημέρες, ενώ μπορεί να έχουν και αντίθετα αποτελέσματα και να αυξήσουν τη συμφόρηση.

Εάν ο γιατρός σάς συστήσει αντιβιοτικά, αυτά λαμβάνονται συνήθως για 10 έως 14 ημέρες. Με μια τέτοια θεραπεία τα συμπτώματα συνήθως εξαφανίζονται και τα αντιβιοτικά δεν απαιτούνται πλέον.

Χρόνια ιγμορίτιδα
Ο ζεστός, υγρός αέρας μπορεί να ανακουφίσει τη ρινική συμφόρηση. Ένας υγραντήρας αέρα ή οι εισπνοές ατμού από μια κατσαρόλα με βραστό νερό μπορεί επίσης να σας βοηθήσουν.

Τα ζεστά επιθέματα είναι χρήσιμα για την ανακούφιση από τον πόνο στη μύτη και στα ιγμόρεια.

Οι σταγόνες για τη μύτη είναι επίσης ασφαλείς για χρήση στο σπίτι και το ίδιο ισχύει και για τα αποσυμφορητικά σπρέι. Υπάρχει επίσης πιθανότητα ο γιατρός σας να σας συστήσει τη λήψη αντιβίωσης από το στόμα.

Προσοχή! Η καθυστέρηση θεραπείας για την ιγμορίτιδα μπορεί να οδηγήσει σε περιττό πόνο και δυσφορία. Σε εξαιρετικά σπάνιες περιπτώσεις, χωρίς θεραπεία, η ιγμορίτιδα μπορεί να οδηγήσει σε μηνιγγίτιδα ή εγκεφαλικό απόστημα και μόλυνση του οστού.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *