Ο ιατρικός έλεγχος που πρέπει να κάνουν τα παιδιά

«Η πρόληψη είναι καλύτερη της θεραπείας»  λένε οι γιατροί και αυτό εννοείται ότι ισχύει και στην περίπτωση των παιδιών. Το ετήσιο τσεκ απ δεν αφορά μόνο τους ενήλικες, αλλά και τα παιδιά. Και είναι σημαντικό οι γονείς να μεριμνούν για τον προληπτικό ιατρικό έλεγχο στα παιδιά, ειδικά τώρα που έχουν ανοίξει τα σχολεία. Ας δούμε, ποιος είναι αυτός και γιατί είναι απαραίτητος.

Παιδίατρος

Δεν είναι λίγοι οι γονείς εκείνοι, που θυμούνται τον παιδίατρο μόνο όταν αρρωσταίνει το παιδί τους. Ειδικά, στις μεγαλύτερες ηλικίες που ο εμβολιασμός δεν είναι τακτικός, όπως στις μικρότερες. Ωστόσο, μία επίσκεψη στον παιδίατρο τουλάχιστον μία φορά τον χρόνο (καλύτερη εποχή θεωρείται αυτή, μιας και έχουν ανοίξει τα σχολεία) κρίνεται απαραίτητη.

Ο παιδίατρος θα ελέγξει την ανάπτυξη του παιδιού, θα κάνει περαιτέρω έλεγχο για να διαπιστώσει αν έχει κάποιο πρόβλημα, όπως αλλεργίες,  φύσημα, σκολίωση κ.α. Ή αν μπορεί να πάρει μέρος κανονικά σε αθλητικές δραστηριότητες. Επίσης, θα σας γράψει γενικές εξετάσεις αίματος, τις οποίες δεν πρέπει να αμελείτε. Τέλος, θα ελέγξει το βιβλιάριο υγείας του παιδιού και θα σας πει αν χρειάζεται να κάνει κάποιο εμβόλιο.

Οδοντίατρος

Το παιδί στον οδοντίατρο δεν το πηγαίνουμε μόνο όταν θα πονέσει το δοντάκι του. Η επίσκεψη κρίνεται απαραίτητη καθώς μέσα από τον έλεγχο θα διαπιστωθεί αν υπάρχει κάποιο πρόβλημα, που αντιμετωπίζεται αποτελεσματικότερα όταν είναι στο αρχικό του στάδιο. Επίσης, ο καθαρισμός και η φθορίωση διαφυλάττουν την οδοντική υγεία του παιδιού.

Οφθαλμίατρος

Και την επίσκεψη στον οφθαλμίατρο δεν θα πρέπει να την αμελούν οι γονείς. Ειδικά, αν υπάρχει ιστορικό στην οικογένεια. Ο προληπτικός έλεγχος στα μάτια, κυρίως για έναν μαθητή είναι απαραίτητος. Εξάλλου, τα προβλήματα όρασης δεν γίνονται πάντα αντιληπτά από τους γονείς, ενώ η έγκαιρη θεραπεία αυξάνει τις πιθανότητες τα παιδιά να έχουν καλή όραση ως ενήλικες.

Διαβάστε ακόμη...