Ιατρείο παχυσαρκίας και περιφερικής αρτηριακής νόσου στο Ιπποκράτειο

 
Δύο νέα εξωτερικά ιατρεία, το Ιατρείο Παχυσαρκίας και το Ιατρείο Περιφερικής Αρτηριακής Νόσου λειτουργούν από τις αρχές Ιανουαρίου στη Β΄ Προπαιδευτική Παθολογική Κλινική του Ιπποκράτειου, παρέχοντας υπηρεσίες σε 12 ασθενείς το πρώτο και σε 11 το δεύτερο, με το ήδη υπάρχον προσωπικό του νοσοκομείου χωρίς να επιβαρύνουν το ΕΣΥ.


Το Ιατρείο Παχυσαρκίας λειτουργεί κάθε Δευτέρα από τις 9.30 έως τις 13.30 και το Ιατρείο Περιφερικής Αρτηριακής Νόσου κάθε Πέμπτη 9.30-13.30. Οι ασθενείς που επιθυμούν να εξεταστούν θα πρέπει να κλείσουν ραντεβού τηλεφωνώντας στο 1535 και αναφέροντας τον κωδικό 06755 για το Ιατρείο Παχυσαρκίας και τον κωδικό 06756 για το Ιατρείο Περιφερικής Αρτηριακής Νόσου.

«Σε μία δύσκολη περίοδο για το Εθνικό Σύστημα Υγείας, όπου οι οικονομικές περικοπές και οι μειώσεις προσωπικού αποτελούν καθημερινότητα, οι γιατροί της κλινικής κάνουν την υπέρβαση απασχολούμενοι πέρα από το σύνηθες ωράριο στα δύο νέα εξωτερικά ιατρεία» επισήμανε κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου ο διευθυντής Β΄ Προπαιδευτικής Παθολογικής Κλινικής του Ιπποκράτειου, καθηγητής παθολογίας στο ΑΠΘ Αστέριος Καραγιάννης.
«Το πρόβλημα της παχυσαρκίας στη χώρα μας είναι τεράστιο. Είμαστε η πρώτη χώρα στην Ευρώπη σε αριθμό παχύσαρκων ενηλίκων και δεύτερη μετά την Ιταλία σε αριθμό παχύσαρκων παιδιών. Μία μελέτη που έγινε το 2010-2011 σε παιδιά Β και Δ έδειξε ότι το 23% των μαθητών της Β΄ τάξης είναι υπέρβαροι και το 13% παχύσαρκοι ενώ από τους μαθητές της Δ’ τάξης το 29% είναι υπέρβαροι και το 14% παχύσαρκοι» ανέφερε ο υπεύθυνος του Ιατρείου Παχυσαρκίας, επίκουρος καθηγητής του ΑΠΘ Βασίλειος ‘Αθυρος.

Η παχυσαρκία έχει χαρακτηριστεί επίσημα ως νόσος από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας καθώς αποτελεί μία από τις κυριότερες αιτίες θανάτου παγκοσμίως και είναι γενεσιουργός αιτία του σακχαρώδη διαβήτη, της αρτηριακής υπέρτασης, της υψηλής χοληστερόλης, του μεταβολικού συνδρόμου, του εμφράγματος, του εγκεφαλικού, της χολολιθίασης, της οστεαρθρίτιδας και των καρκίνων της μήτρας, του μαστού και του παχέος εντέρου.

«Η δοξασία ότι σε περίοδο οικονομικής κρίσης οι άνθρωποι αδυνατίζουν είναι εσφαλμένη. Η οικονομική δυσπραγία τους στρέφει σε φτηνές τροφές που περιέχουν πολλούς υδατάνθρακες και ζωικό λίπος. Πχ, δεν κόβουν το κρέας , στο οποίο έχουν εθιστεί, αλλά αγοράζουν φτηνό χοιρινό και μάλιστα από τα πιο παχιά τμήματα του ζώου. Για την αντιμετώπιση της νοσογόνου παχυσαρκίας σημαντική είναι η διατροφική εκπαίδευση και η διαμόρφωση διατροφικού χαρακτήρα. Ο παχύσαρκος χρειάζεται συνεχή υποστήριξη και στενή παρακολούθησε από διαιτολόγο μέχρι να παγιωθούν οι διατροφικές συνήθειες. Θα πρέπει να χορταίνει τρώγοντας ποιοτικά , να προτιμάει το σπιτικό φαγητό και να περιορίσει το φαγητό από έξω, αντί για κρέας να τρώει κοτόπουλο ή ψάρι, να καταναλώνει φρούτα και λαχανικά και να ασκείται όσο του επιτρέπει η φυσική του κατάσταση» επισήμανε από την πλευρά του ο διαιτολόγος τους Ιατρείου Παχυσαρκίας, Αναστάσιος Βαμβάκης.

Να σημειωθεί ότι στους ασθενείς που παρακολουθούνται στο Ιατρείο Παχυσαρκίας, δίνεται διαιτολόγιο δύο εβδομάδων, ενώ παράλληλα παρέχεται και ψυχολογική υποστήριξη.

Το Ιατρείο Περιφερικής Αρτηριακής Νόσου στοχεύει στην πρόληψη της στένωσης ή απόφραξης των καρωτίδων ή των αρτηριών των κάτω άκρων. Η απόφραξη των καρωτίδων οδηγεί σε εγκεφαλικό επεισόδιο ενώ η απόφραξη των αρτηριών των κάτω άκρων σε αδυναμία βάδισης και τελικά σε ακρωτηριασμό.

«Το καινούργιο τακτικό εξωτερικό Ιατρείο Περιφερικής Αρτηριακής Νόσου δίνει έμφαση στην πρόληψη και την πρώιμη διάγνωση, όταν οι θεραπευτικές επιλογές είναι περισσότερες και πιο αποτελεσματικές. Αυτό γίνεται με πολύ απλά μέσα τα οποία ήδη είναι διαθέσιμα και με το υπάρχον προσωπικό. Η λειτουργία του συγκεκριμένου ιατρείου κρίθηκε απαραίτητη διότι σε περιόδους οικονομικής κρίσης οι επιπλοκές της αρτηριοσκλήρωσης αυξάνονται δραματικά λόγω της κακής διατροφής, του άγχους και της αβεβαιότητας» επισήμανε η υπεύθυνη του Ιατρείου παθολόγος , επιμελήτρια ΕΣΥ Ευγενία Γκαλιαγκούση.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *