Η υψηλότερη πρόσληψη βιταμίνης Κ συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο κατάγματος των οστών στους ηλικιωμένους

Ζήσης Ψάλλας

Μελέτη από το Ερευνητικό Ινστιτούτο Καινοτομίας Διατροφής και Υγείας του Πανεπιστημίου Edith Cowan αποκάλυψε ότι μπορεί να υπάρχει κάτι που μπορείτε να κάνετε για να μειώσετε τον κίνδυνο καταγμάτων αργότερα στη ζωή σας. Σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Δυτικής Αυστραλίας, η μελέτη εξέτασε τη σχέση μεταξύ των νοσηλειών που σχετίζονται με κατάγματα και της πρόσληψης της βιταμίνης Κ1 σε σχεδόν 1.400 ηλικιωμένες Αυστραλές γυναίκες σε μια περίοδο 14,5 ετών.

Διαπίστωσε ότι οι γυναίκες που κατανάλωναν περισσότερα από 100 μικρογραμμάρια βιταμίνης Κ1 -ισοδυναμεί με περίπου 125 γραμμάρια σκούρων φυλλωδών λαχανικών ή μία έως δύο μερίδες λαχανικών- είχαν 31% λιγότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν κάταγμα σε σύγκριση με συμμετέχοντες που κατανάλωναν λιγότερα από 60 μικρογραμμάρια ημερησίως, που είναι η τρέχουσα οδηγία για την επαρκή πρόσληψη βιταμίνης Κ στην Αυστραλία για τις γυναίκες. Υπήρχαν ακόμη πιο θετικά αποτελέσματα σχετικά με τα κατάγματα ισχίου, για εκείνες που έτρωγαν την περισσότερη βιταμίνη Κ1 μειώνοντας 49% τον κίνδυνο νοσηλείας.

Ο επικεφαλής της μελέτης Δρ. Marc Sim είπε ότι τα αποτελέσματα είναι μια περαιτέρω απόδειξη για τα οφέλη της βιταμίνης Κ1, η οποία έχει επίσης αποδειχθεί ότι ενισχύει την καρδιαγγειακή υγεία.

«Τα αποτελέσματά μας είναι ανεξάρτητα από άλλους παράγοντες για τα ποσοστά καταγμάτων, συμπεριλαμβανομένου του δείκτη μάζας σώματος, της πρόσληψης ασβεστίου, της κατάστασης της βιταμίνης D και της επικρατούσας νόσου», είπε. 

Λοιπόν, τι πρέπει να τρώμε και πόσο; Ο Sim είπε ότι η κατανάλωση πάνω από 100 μικρογραμμάρια βιταμίνης Κ1 ημερησίως θα ήταν το ιδανικό -και, ευτυχώς, δεν είναι πολύ δύσκολο να γίνει. «Η πρόσληψη αυτή καθημερινά της βιταμίνης Κ1 μπορεί εύκολα να επιτευχθεί με την κατανάλωση μεταξύ 75-150 γραμμαρίων, που ισοδυναμεί με μία έως δύο μερίδες, λαχανικών όπως το σπανάκι, το λάχανο, το μπρόκολο και το κάλε», είπε. «Είναι ένας άλλος λόγος για να ακολουθήσουμε τις κατευθυντήριες γραμμές διατροφής για τη δημόσια υγεία, οι οποίες συνηγορούν υπέρ της υψηλότερης πρόσληψης λαχανικών, συμπεριλαμβανομένων μίας έως δύο μερίδων πράσινων φυλλωδών λαχανικών –κάτι που είναι σύμφωνο με τα αποτελέσματα της μελέτης μας».

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Food & Function.

Διαβάστε ακόμη...